Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Redder pressestøtten og kunstnerstipendene

Over 100 millioner mer til kultur.

FORLIK: Venstres Trine Skei Grande, Krfs Knut Arild Hareide, Frps Harald T. Nesvik og Høyres Nikolai Astrup etter budsjettforhandlingene på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORLIK: Venstres Trine Skei Grande, Krfs Knut Arild Hareide, Frps Harald T. Nesvik og Høyres Nikolai Astrup etter budsjettforhandlingene på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I budsjettforliket mellom regjeringa, Venstre og Krf som ble lagt fram i dag ble det lagt fram 107 millioner mer til kultur.

Blant annet kuttet i pressestøtten sammenlignet med 2013 nivået og kuttet i kunstnerstipendene som skulle erstatte garantiinntekten reverseres.

- Vi syntes kjempepositivt at Venstre og KrF har tatt den kampen og sikret pressestøtten på årets nivå. For oss veldig viktig at pressestøtten blir plattformnøytral, og at de opprettholder nivået gir avisene som mottar støtte fart inn i fortsettelsen utviklingen, sier Randi Siren Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening til Dagbldet.

Hun sier det er viktig for meningsmangfoldet å sikre pressestøtten.
 
- Vi har en unik tradisjon med en rik flora av meningsbærende aviser og lokalaviser i Norge. Det er noe av forklaringen til at vi er på verdenstoppen i avislesing, sier hun.

Også i Norske Billedkunstnere er de fornøyde.

- Nå er det jubel og stor glede i leieren. Det har vært god laginnsats der hele kunstnettverket har jobbet og lobbet på alle måter og fått dette til. Vi er så kjempeglade for at Venstre og KrF har greid å snu politikken til det beste for landet. Det er så viktig at vi beholder kunstnerstammen og sikrer kvalitet og mangfold. Det er jeg helt sikker på at Høyre og FrP også ønsker, sier leder Hilde Tørdal.

Bråk
- Det ble som forventet pressestøtten og kunstnerstipendene som ble reddet, og her har det også vært mye bråk, sier professor på Handelshøyskolen BI og faglig leder for bachelorprogrammet i Kultur og ledelse, Anne-Britt Gran til Dagbladet.

Det var Trine Skei Grande som framla endringene i kulturbiten av budsjettforliket på pressekonferansen i formiddag.

- Venstre er et kulturpolitikkparti, så det er ikke overraskende at de markerer seg ved å redde noe, sier Gran.

KULTURMINISTER: Thorhild Widvey (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KULTURMINISTER: Thorhild Widvey (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun sier særlig kuttene i kunstnerstipendene som skulle erstatte garantiinntekten virket lite gjennomtenkt.

- Det ser ikke ut som de har gjort godt nok forarbeid på det punktet. Det var rettferdig at dette kuttet ble droppet. Slik sett kan kulturlivet være glad for at vi nå har mindretallsregjering, sier hun.

- Skuffet
Mange felt har fått nye bevilgningene etter budsjettforliket. Et av omrdrådene der det kuttes ytterligere er filmfeltet, der 3.7 millioner kroner skal omdisponeres til scenekunst. Generalsekretær i produsentforeningen, Leif Holst Jensen, sier til Dagbladet at han er skuffet og overrasket - igjen.

- Jeg har skjønt at andre områder har blitt opplevd som mer prekært enn filmområdet, for eksempel stipendordningene og det massive trykket på pressestøttens betydning for pressemangfoldet. Vi hadde en viss forventning om at ville se på filmfeltet, spesielt fra Venstres side, sier han.

- De kutter ytterligere fra den delen av kulturlivet som står for det mest vellykkede spleiselaget mellom det private og det offentlige. Det er paradoksalt at de private aktørene rammes hardest.

Han sier at filmfeltet ikke har vært høyt prioritert under de rødgrønne. Feltet har fått mye politisk støtte, men ikke mer økonomisk støtte enn resten av kulturlivet.

- Budsjettforslaget fra de rødgrønne lå der allerede uten prisjustering, så tildelingene til film var allerede presset.  Det betyr rett og slett at vi får enda færre premierer i 2014 enn vi hadde i 2013. Når dette budsjettet kommer vil publikum få et enda dårligere tilbud på tv og lerret i 2015, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media