Arbeidene med i å sikre kunsten i Regjeringskvartalet  etter terrorangrepet  er påbegynt.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Arbeidene med i å sikre kunsten i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet er påbegynt. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Redder restene av kunsten i Regjeringskvartalet

Blant flere skadde kunstverk er et bildeteppe av Hannah Ryggen.

Mesteparten av kunsten som sto i resepsjonen i høyblokken ble ødelagt i bombeeksplosjonen 22. juli.

- Vi aner ikke hvor mye kunst som er skadd i resten av bygningen, fordi den ikke er tilgjengelig ennå. Men vi kan bekrefte at to krukker av Elisabeth von Krogh og bildeteppet «Vi lever på en stjerne» av Hannah Ryggen fra 1958, er skadd, sier Kjetil Sundby, rådgiver i fellestjenesteavdelingen i Departementenes servicesenter (DSS), til NTB.

- Statsbygg har vært på befaring i høyblokken og har tatt vare på restene av bildeteppet, som blir ansett for å være svært verdifullt. Det var også en del dekorasjoner av norske kunstnere som vi regner med har fått en del skader, opplyser han.

Pakker ned kunst Jan Hafnor fra DSS og to representanter fra kunstfirmaet Kunstverket startet torsdag med å pakke ned kunstverk i bobleplast og pappesker fra bygningene de fikk tilgang til.

- Vi har tømt fellesområdene i resepsjonen og trappehuset i S-blokken i dag. Vi sikrer det som sikres kan, merker det godt og setter kunsten i et oppvarmet og låst lager i kvartalet, sier Sundby, som er opptatt av å hente ut alle kunstverkene så snart som mulig.

I S-blokken er det blant annet tatt ut to malerier fra resepsjonen, der det var en liten skade på det ene. Et steinarbeid av Kristian Blystad kalt «Adagio» og steintavler av Per Kleiva skal være uskadd, og er sikret på stedet.

I tillegg er noen kunstverk sikret fra resepsjonen i R4, der Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holdt til. Ikke alt er like helt.

Stod nært eksplosjon - Vi greide å få ut et stort veveri fra R4 i dag, som hang i resepsjonen. Der var det også tre krukker av Lisbeth Dælin, men bare én krukke er hel, sier han. Utsmykninger av Dag Skedsmo er mer spredt over hele bygget og skal ha en del skader.

- To kunstverk i plastmonter av Bjørn-Willy Mortensen er gått helt tapt. De sto i det hjørnet på R4 som lå nærmest eksplosjonen, forteller Sundby.

Han har ikke helt oversikt over Y-blokken ennå, der Kunnskapsdepartementet er. Carl Nesjar har stått for en del av utsmykningen der, som er kunstverk etter Picasso, sandblåst i betong.

- Vi har håp om at en del av det er uskadd, sier Sundby til NTB.

(NTB)