Redder same-TV

NRK-styret godkjenner Førdes plan om å kutte 300 årsverk. Neste år blir det færre tv-timer og kutt over nesten hele fjøla. Men nyheter på samisk blir det likevel.

Om ikke jubelen sto i Karasjok, var de iallfall glade for at det overhodet blir daglige tv-nyhetssendinger på samisk neste år. Siden 1999 har de vært lovet dette, og nå så det ut til at spareplanen på nytt skulle skyve same-TV ut i det blå.

- Vi skulle helst vært i gang som planlagt 5. mars, men dette er til å leve med, sier Dan Robert Larsen, leder for NRK Sami Radios Journalistlag.

Mister tv-timer

På pressekonferansen i ettermiddag erklærte NRK-sjef Einar Førde at de fant plass til samiske nyhetssendinger på tv i 2001-budsjettet - men ikke før mot slutten av året. Same-tv slipper også å si opp de 13 nye ansatte mens de venter.

Noen særlig flere godnyheter hadde ikke kringkastingssjefen i ermet.

- Ingen er fredet når vi må redusere utgiftene med 210 millioner kroner, sier Førde.

NRK må trolig gi opp målet om å sende fra morgen til kveld, og dermed ryker noen ettermiddagstimer fra sendeskjemaet. Det spøker også for programmer med få seere.

- Jeg vil ikke si hvilke programmer som kan bli avviklet. Det er ikke endelig avgjort, og jeg ønsker ikke å skremme noen i utide, sier kringkastingssjefen.

Kutter på nettet

Han og styreleder Torger Reve ønsker likevel å avdramatisere kuttene.

- Det er snakk om rundt fem prosent av budsjettet. Vi skal fortsatt klare å lage mye godt fjernsyn og radio for tre milliarder kroner, sier Førde.

- Dette vil ikke ødelegge NRKs rolle i samfunnet, skyter Reve inn.

Også satsingsområdet Internett merker sparekniven. De beholder ressursene, men får ikke planlagte ekstramidler.

- Vi må vente litt med å bli Norges største nettsted, sier Førde.

Få kandidater igjen

Det store ubesvarte spørsmålet er fortsatt hvem som blir ny kringkastingssjef. Det ble også drøftet på dagens styremøte, men Torger Reve holder kortene svært tett.

- Vi hadde noen navn på blokken av begge kjønn, og disse er kontaktet. Nå har vi noen få navn igjen, sier styrelederen.

Planen er å offentliggjøre navnet samtidig som budsjettet blir vedtatt 18. desember.

INGEN FREDET: Også journalistene må tåle kutt når kringkastings-sjefen svinger spareøksa.
TAKLER PRESSET: - Alle bedrifter må tåle å justere budsjettet med fem prosent, fastholder Førde som vil avdramatisere spareplanen.