Anmeldelse: Madrugada i Oslo Spektrum

Reddet av Ane Brun

Madrugada kunne endelig spille for et fullskala Oslo Spektrum.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Den første av to kvelder med Madrugada i et nesten fullsatt Oslo Spektrum etterlater noen spørsmål. For eksempel dette: Hvorfor må jeg kjede meg i en time på en konsert med ett av Norges største band? (en bråkete «Black Mambo» var et vendepunkt). Hvorfor snakker vokalist og frontfigur Sivert Høyem så lite mellom låtene? Det skaper jo tross alt litt stemning. Må det være så stillestående? Hvorfor er det ekstranumrene og en stivpyntet Ane Brun som skal «redde» konserten? Ja, Ane er i byen, og da kan de jo synge «Lift Me» sånn den skal låte. Og hvorfor spiller de «bare» 14 låter i det ordinære settet, for så å komme tilbake for å gjøre hele sju ekstranumre?

Oslo 20221202Madrugada live i Oslo Spektrum . Første konsert i Norge før jul .Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oslo 20221202Madrugada live i Oslo Spektrum . Første konsert i Norge før jul .Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Madrugada

Hvor: Oslo Spektrum
Tilskuere: Ca 7000

«Arbeidsseier.»
Se alle anmeldelser

Løsnet

Det fine med det siste er at de sju låtene - sammen med de to siste før pausen - redder fireren på terningen. «Strange Colour Blue» og «Majesty» avslutter nemlig det ordinære settet etter halvannen time. Det er låter mange har ventet på, og nå øker også intensiteten kraftig. Bandet forlater scenen en og en, og til slutt står Sivert alene med kassegitaren. Og så er det liksom slutt. Det vil si, Madrugada har altså funnet det for godt å kjøre sju ekstranumre. Det er mot normalt, som Leif Juster ville sagt.

Det er akkurat som om de har snakket sammen de to minuttene de ventet backstage, og så bestemt seg for å trå til skikkelig. For det gjør de. Konserten får nytt liv, og det er befriende. Men det er selvfølgelig planlagt - sjøl om det kanskje kan virke spontant.

Ane Brun!

Det er knyttet en viss spenning til om Ane Brun vil dukke opp, og det gjør hun. Ane og hennes stemme er med på å løfte konserten til de store høyder på tampen. Men hele bandet følger fint opp. Med 20 år gamle «Bloodshot Adult Commitment» er Madrugada plutselig et fullblods rockeband etter en nesten «endeløs» rekke med ballader. Det gjelder vel forsåvidt også «The Kids Are On High Street», men det er alltid en vinner - som altså kom seint, men meget godt.

I STORSTUA: Madrugada i Oslo Spektrum, den første av to konserter denne helga før turen går videre til Stavanger iog Bergen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I STORSTUA: Madrugada i Oslo Spektrum, den første av to konserter denne helga før turen går videre til Stavanger iog Bergen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Spektrum koker

To timer er nå passert. Det er først den siste halvtimen konserten blir på det mest interessante og intense. Helt på tampen er Sivert nede hos publikum, og Spektrum koker. Han er stjerne og ser ut til å nyte det! Han kunne fått til det mye tidligere om han hadde ønsket, for publikum er med på notene hele veien.

Settlista spenner over 23 år, med noen få låter fra debuten og noen få fra årets album - innimellom kjent og midre kjent materiale fra gruppas fire andre studioalbum.

Endelig tilbake

Det er stor produksjon, med to storskjermer på høykant som rammer inn den brede scenen. Lyset på bakveggen skaper stemning, og det trengs på en scene der det meste ellers står ganske stille.

Sivert er en fåmælt type som ikke sier stort mellom låtene, men han forteller at han setter pris på å være tilbake i Oslo Spektrum. Bandet ga seg etter en avskjedsturné i 2008 etter at gitarist Robert Burås døde året før. Men - ett av Norges største band måtte simpelthen komme tilbake, både til Spektrum og mange andre steder - i Norge og Europa.

14 år

Det som til slutt ble 100 konserter i 2019 for å feire utgivelsen av det 20 år gamle debutalbumet «Industrial Silence» ga mersmak. 14 år etter forrige album og tre år etter gjenforeningen ga bandet fra Stokmarknes i januar i år ut comebackalbumet «Chimes at Midnight», innspilt i Los Angeles i løpet av to uker rett før pandemien.

«Majestetisk» var tittelen på Dagbladets anmeldelse. Den påfølgende turneen ble nedskalert på grunn av pandemien, også i Oslo Spektrum, men nå er de snart halvveis i en konsertrunde som fortsetter med tre konserter i Stavanger og tre i Bergen de neste helgene.

Mørkt og tungt

Madrugada som band er helt avhengig av en fremragende vokalist av Siverts kaliber og noen låter som står fram. Men han har god støtte i ryggen. På scenen har «restene» av Madrugada, Jon Lauvland Pettersen (trommer), Frode Jacobsen (bass) og Sivert (vokal/gitar,) fått følge av Cato« Salsa» Thomassen (gitar), Christer Knutsen (tangenter), Freddy Holm (fele m.m.) og Erland Dahlen (trommer). Bare gitarist Cato blir presentert. De andre hadde også fortjent å få honnør for å forsyne «sjefen» med et mørkt og tungt lydteppe - solid hele veien. Vi snakker om en «maskin» som durer og går, der Cato Salsa er den som «ypper seg» mest. Lyden er bra også, og det er ingen selvfølge i Oslo Spektrum.

Etter morgendagens konsert går turen videre til Stavanger og Bergen de neste to langhelgene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer