Reddet Tronsmo

Takket være et krafttak fra Bragepris-vinner Karin Fossum og Per Petterson, og flere kjente norske forfattere ble lille Tronsmo bokhandel i Oslo reddet fra konkurs i går.

I hele høst har det vært uklart om den lille bokhandelen skulle overleve. Egenkapitalen måtte styrkes med 1,2 millioner kroner. I går kom redningen under en ekstraordinær generalforsamling.

- Vi manglet 18000 kroner inntil generalforsamlingen. Vi seks som sitter i styret bladde opp de siste kronene av egen lomme, sier en lettet daglig leder, Eva Stenlund Thorsen, til Dagbladet. Ved siden av de mange forfatterne som har stilt opp, har også hundrevis av vanlige kunder bidratt økonomisk.

Brage-butikk

Særlig to av årets Bragepris-vinnere, Karin Fossum og Per Petterson, har et spesielt forhold til butikken i Kristian Augusts gate i Oslo. Petterson jobbet tidligere hos Tronsmo, og han har tidligere uttalt at Tronsmo ble hans universitet. I helga fikk han Brageprisen for romanen «I kjølvannet».

Karin Fossum fikk i helga Brageprisen for «Elskede Poona». Hun har gjenoppdaget stedet etter at krisen var et faktum i høst:

- Nå ble jeg veldig glad! Tronsmo er et sted jeg ofte gikk da jeg var mye yngre enn i dag. Som voksen har jeg ikke vært like flink, men da jeg fikk høre hvordan det sto til, ble jeg plutselig klar over butikken igjen. Nå er jeg innom Tronsmo når jeg er i Oslo.

Møtested for seriefolket

- Butikken er spesiell på mange måter. Lokalene, det de selger og de som jobber der. Det er en sjel der som en ikke finner i store bokhandler, sier Karin Fossum.

Også tegneserieskaper og humorist Knut Nærum har bidratt i redningsaksjonen.

- For tegneserieinteresserte er Tronsmo det viktigste stedet for annerledes serier i Norge. Hvis du er interessert i andre ting enn Fantomet, går du dit.

Se video fra Tronsmo Bokhandel

BRAGE-BIDRAG: Bragepris-vinner Karin Fossum bidro til å redde Tronsmo Bokhandel sammen med flere andre forfattere og hundrevis av andre kunder.
BRAGE-BIDRAG: Bragepris-vinner Per Petterson jobbet tidligere hos Tronsmo.