SVÆRT VERDIFULLE:  Bibilotekdirektør Abdoulaye Cisse åpner forsiktig en av de 2000 bøkene som Hamed Baba hadde gjemt unna da islamistene  satte fyr på det gamle biblioteket i Timbuktu. Foto: AP / NTB SCANPIX
SVÆRT VERDIFULLE: Bibilotekdirektør Abdoulaye Cisse åpner forsiktig en av de 2000 bøkene som Hamed Baba hadde gjemt unna da islamistene satte fyr på det gamle biblioteket i Timbuktu. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Reddet tusenvis av uerstattelige bøker fra islamistenes bål

Med fare for eget liv gjemte Abba Alhadi (72) de antikke, religiøse manuskriptene i tomme ris- og melsekker.

(Dagbladet): Det siste de islamistiske soldatene gjorde før de trakk seg ut av Timbuktu i slutten av januar, var å sette fyr på det flunkende nye biblioteket.

De gikk fra rom til rom og ødela de bøkene de fant. Så tente de på bygningen og dro, i den tro at de hadde fjernet det skriftlige grunnlaget for det islamistene mener er en vantro tolking av Muhammeds lære.

Men da hadde de ikke regnet med Abba Alhadi, som i 40 av sine 72 år hadde jobbet med å ta vare på de gamle manuskriptene.

Historien om hva han i hemmelighet gjorde for sin kultur, fortelles nå av telegrambyrået AP

Gjemte bøkene Den gamle mannen, som selv ikke kan lese, hadde helt siden august lurt unna bøkene islamistene hater. Han holdt til i den gamle biblioteksbygningen, som islamistene ikke brydde seg med.

Der fylte han tomme ris- og melsekker med bøker, før han i nattens mulm og mørke trillet dem ned til bredden av Niger.

Der ble de, med hjelp av ansatte på biblioteket, lastet ombord på smale kanoer. De tok sekkene til den regjeringskontrollerte byen Mopti, før bøkene ble kjørt i sikkerhet til hovedstaden Bamako, over 100 mil unna.

Livsverket Det tok to uker å få flyttet de rundt regnet 28 000 tekstene i sikkerhet.

For Abba Alhadi var det smertefullt å sende fra seg bøkene han hadde passet på så lenge:

- Det har vært mitt livsverk å ta meg av dem. Men jeg måtte innse at jeg ikke lenger kunne beskytte dem her.

Fant ikke alt Det islamistene heller ikke visste da de satte fyr på det nye biblioteket, var at bare 2000 av de gamle bøkene var flyttet dit.

SATTE ALT I BRANN: Frankrikes president Francois Hollande og utenriksminister Laurent Fabius besøkte sammen med UNESCOs generalsekretær Irina Bokova arkivene i Timbuktu der islamistene satte fyr på store mengder uvurderlige manuskripter før de flyktet fra byen. Foto: Fred Dufour / Reuters / NTB SCANPIX
SATTE ALT I BRANN: Frankrikes president Francois Hollande og utenriksminister Laurent Fabius besøkte sammen med UNESCOs generalsekretær Irina Bokova arkivene i Timbuktu der islamistene satte fyr på store mengder uvurderlige manuskripter før de flyktet fra byen. Foto: Fred Dufour / Reuters / NTB SCANPIX Vis mer

De fleste var oppbevart i et kjellerrom, og det var uklart om islamistene hadde oppdaget rommet før de dro.

Lettelsen var derfor nesten ubeskrivelig da døra ble åpnet og manusene funnet i god behold. En opptelling viste at bare fem prosent av hele manuskriptsamlingen var ødelagt.

Hele Afrikas historie Mange av de håndskrevne tekstene som ble reddet, er over 700 år gamle, og tar for seg ikke bare religion, men også emner som astronomi og geografi.

- Disse manuskriptene er vår identitet, de representerer hvem vi er. Det er gjennom disse at vi kan rekonstruere vår historie, Afrikas historie. Vi har mistet mye, men klarte også å redde mye, og det er jeg uendelig glad for, sier biblioteksdirektør Abdoulaye Cisse.