Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reddet ved kråkeslottet

Halvard Haldorsen (38) var på kajakktur med kompisen da en bølge slo ham over bord. Han kom seg på land ved ei rønne innerst i Oslofjorden. Nå han tilbake - som programleder i TV3s «Kråkeslottet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag overtar seks kvinner og seks menn det gamle huset som TV-seerne blir invitert til å sjekke inn på. Alt som skjer blir filmet, og redigert opptak vises i daglige TV-sendinger i januar og februar. For programleder for realityserien, Halvard Haldorsen, er det nesten skremmende at opptakene skal foregå på stedet der han reddet seg i land etter kajakkvelten 10. mai i fjor.

- Det er nesten litt ekkelt å stå her, sier Haldorsen til Dagbladet mens han kikker utover fjorden ved Lysaker utenfor Oslo.

Et sted der ute i tåka, 400 meter fra land, var Halvard Haldorsen på kajakktur. Da danskebåten kom forbi, var bølgene overraskende store og traff kajakken på tvers.

Kajakken veltet

- Jeg gikk rundt og ble først hengende fast under kajakken. Ved en kraftanstrengelse kom jeg meg løs og begynte den lange svømmeturen til land. Uten redningsvest hadde jeg vært sjanseløs. Heldigvis hadde jeg strammet snorene ordentlig før jeg la utpå.

Vannet var iskaldt, og det var så vidt jeg kom meg i land. Det var nære på, virkelig nære på...

Ei uke seinere druknet en annen kajakkpadler på samme sted, sier Haldorsen ettertenksomt og sparker i småsteinene i fjæra ved Lysaker på grensen mellom Oslo og Bærum.

Direktesending

Ved stranda, der Haldorsen svømte i land, står en mer enn 100 år gammel rønne av ei herskapsbolig.

Her skal TV3 neste mandag starte innspillingen av sin nye direktesendte realityserie «Kråkeslottet».

- Jeg trodde ikke mine egne øyne da vi kjørte ned hit første gang. Tenk at det var akkurat her de hadde funnet lokaler til opptakene. Jeg tror nesten på skjebnen etter dette, sier programleder Haldorsen.

Tro på det overnaturlige må nesten et tjuetall håndverkere også gjøre i disse dager. Nær sagt døgnet rundt har de jobbet for å oppgradere kråkeslottet til et akseptabelt sted for TV-opptak. Selve oppussingen skal deltakerne gjøre i løpet av tre direktesendte måneder.

Jakten på historien

Men alle vinduer var knust da Haldorsen kom hit første gang. Fukt og råte har herjet stygt, 60 kubikk søppel, brev, magasiner, støv og skitt måtte fjernes. Og kjøkkenet måtte restaureres sammen med hele det elektriske anlegget, før huset i det hele tatt kan åpne døra mandag.

- Maken til fordums sjel som dette huset har, skal man lete lenge etter, sier Haldorsen.

Spennende

- Gjennom Dagbladet ønsker vi kontakt med alle som vet noe om husets fortid. Gamle bilder er gull verd. I 20 år har det stått tomt og de siste åra har det bare huset løse fugler. Det verneverdige huset i Dicks vei har en meget spennende historie å fortelle. Men hvem kan hjelpe oss, spør Halvard Haldorsen?

NÆR DØDEN: Halvard Haldorsen var nær drukningsdøden i Lysakerfjorden i Bærum. Nå er han tilbake på stranda han reddet seg i land på, som programleder.
Hele Norges coronakart