Redgrave i toppform

LONDON (Dagbladet): For første gang spiller Vanessa Redgrave sammen mot sin bror Corin på en West End-scene i London. De spiller i Noel Cowards siste stykke «Song at Twilight» (Sang i skumringstider) på Gielgud-teatret. En «glitrende forestilling» ble den kalt i Daily Telegraph.

  • Corin Redgrave er en eldre forfatter i stykket. Han har i alle år skjult sin homofili. Vanessa var hans elskerinne for 50 år siden. Hun har fått fatt i noen kompromitterende brev som han skrev til en av sine mange mannlige elskere. Hun truer ham med offentliggjørelse, og han blir livredd for sitt gode rykte og for å bli straffet. Stykket ble vist første gang i 1956 da homofili fortsatt var straffbart i Storbritannia.
  • Carlotte (Vanessa Redgrave) vil at forfatteren skal være ærlig, ikke minst overfor seg selv, og stå fram, det som på engelsk kalles «outing». Han nekter, og voldsomme scener utspilles i forfatterens hotellsuite.
  • Noel Coward skildret i dette stykket sitt eget liv og bygde også på Somerset Maughams. De var elskere, hva som er enda mer pikant er at Noel Coward hadde Michael Redgrave som elsker. Da Redgrave dro i krigen, tilbrakte han siste natt i London sammen med Noel Coward, og nå spiller Michael Redgraves barn historien om farens elsker. Da Vanessa og Corin ble spurt om dette var en vanskelig oppgave, svarte de at de tidlig visste om farens legning og aksepterte den. Skuespillet skal gå på Gielgud-teatret til mars, deretter kommer Vanessa og Corin Redgrave til nasjonalteatret.
  • London-teatrene har som vanlig mye å by på. De «heteste» billettene er til musikalen «Lion King», alle billetter er solgt til ut på nyåret. Det er fortsatt stor interesse for Abba-musikalen «Mama Mia!». Blant andre forestillinger så fins det mye å velge særlig på nasjonalteatret.
  • Får man ikke billetter til «Summerfolk», så er alternativene nesten like bra. Leonard Bernstein-musikalen «Candide» er en fin oppsetning og komedien «Money» av Edward Bulwer-Lytton er en herlig satire. Den handler om en ung mann som uventet får en stor arv og plutselig utallige «venner».
  • Helen Mirren overtar på Haymarket-teatret fra 15. november i et stykke av Donald Margulies, og Barbican spiller Nigel Hawthorn (sir Humphrey i «Javel, herr statsråd») kong Lear i Shakespeare-dramaet. Det spilles fram til 20. november.

På Olivier-scenen spilles Gorkijs «Summerfolk», som er en av toppforestillingene med Jennifer Ehle, Patricia Hodge og Henry Goodman i noen av de viktigste rollene. Dette stykket handler om den russiske overklassens luksusliv før revolusjonen. Midt i sin rikdom kjedet de seg og lot det gå ut over sine nærmeste.

I midten av november starter flere stykker, som teaterinteresserte venter på. Alan Bennett har skrevet «The Lady in the Van» med Maggie Smith i rollen som kvinnen som parkerte sin varevogn i hagen hans og levde der i 15 år.