- Redningspakke for NRK

Eksperter refser kulturministerens beslutning om å stenge FM-nettet.

SLÅR AV: I dag legger kulturminister Anniken Huitfeldt fram stortingsmeldingen som skal avgjøre FM-båndets framtid. Den ser ikke lys ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR AV: I dag legger kulturminister Anniken Huitfeldt fram stortingsmeldingen som skal avgjøre FM-båndets framtid. Den ser ikke lys ut. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg er redd det nå investeres i en teknologi som lett kan bli gammeldags, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge til Dagbladet.

I dag ble det klart at kulturminister Anniken Huitfeldt går inn for å slukke FM-nettet i 2017 for å gå over til DAB-teknologien. Hoff minner Huitfeldt om nettradioens raske utvikling, og frykter altså at DAB-teknologien vil komme bakpå.

IKT-Norge har estimert at NRK har brukt 400 millioner kroner på å være distributør for DAB, og at det blant annet er derfor departmentet presser nordmenn til å forplikte seg til systemet.

- Kulturministeren kommer med denne stortingsmeldinga for å redde NRK, mener Hoff.

- Merkelig beslutning NRK har vært en av de hardeste pådriverne for å få folket over på DAB-radioer, og har kjørt omdiskuterte kampanjer for å få politisk gjennomslag for saken. Likevel er Anniken Huitfeldt helt uenig i Hoffs analyse.

- Det viktigste ved denne beslutningen er at det kommer flere kanaler, og dermed vil NRK tvert i mot få større konkurranse, sier hun til Dagbladet.

- Utbrukt i 2017 En annen utfordring for Huitfeldt er å forklare 300.000 nordmenn som kjøpte DAB-radio før sommeren 2010, at deres apparater kan bli ubrukelige ettersom det i stor grad satses på DAB+, en nyere generasjon av DAB-teknologien.

- Men det vil komme adaptere. Dessuten vil mange av disse apparatene være utbrukt i 2017, sier Huitfeldt.

- Dere sier at en forutsetning for at FM-nettet legges ned i 2017 er at 50 prosent av radiolytterne har en digital plattform i 2015. Er ikke det urealistisk når det kun er 300.000 som har det i dag?

- Vi ser også på muligheten for å utsette slukkingen til 2019, innrømmer ministeren.

- Aktørene styrer Det finnes også et annet unntak som åpner for fortsatt bruk av FM-nettet i 2017. De minste lokalradioene kan nemlig fortsette på FM-nettet etter 2017 dersom de ønsker det.

- Forsøker dere å gjøre alle til lags med slike «åpne» løsninger?

- Nei. Her er det aktørene som betaler og aktørene som styrer, hevder Huitfeldt.

Men også NAF er kritiske til beslutningen.

- Dette vil bli dyrere for bileiere, og vi har også erfart at DAB-teknologien ikke har like høy kvalitet i bilradioer, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Huitfeldt svarer med at det er nettopp på grunn av kostnadene de har gitt beskjed nå.

- Nå har de god tid, sier hun.