- Redningspakke for NRK

Eksperter refser kulturministerens beslutning om å stenge FM-nettet.

SLÅR AV: I dag legger kulturminister Anniken Huitfeldt fram stortingsmeldingen som skal avgjøre FM-båndets framtid. Den ser ikke lys ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR AV: I dag legger kulturminister Anniken Huitfeldt fram stortingsmeldingen som skal avgjøre FM-båndets framtid. Den ser ikke lys ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er redd det nå investeres i en teknologi som lett kan bli gammeldags, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge til Dagbladet.

I dag ble det klart at kulturminister Anniken Huitfeldt går inn for å slukke FM-nettet i 2017 for å gå over til DAB-teknologien. Hoff minner Huitfeldt om nettradioens raske utvikling, og frykter altså at DAB-teknologien vil komme bakpå.

IKT-Norge har estimert at NRK har brukt 400 millioner kroner på å være distributør for DAB, og at det blant annet er derfor departmentet presser nordmenn til å forplikte seg til systemet.

- Kulturministeren kommer med denne stortingsmeldinga for å redde NRK, mener Hoff.

- Merkelig beslutning NRK har vært en av de hardeste pådriverne for å få folket over på DAB-radioer, og har kjørt omdiskuterte kampanjer for å få politisk gjennomslag for saken. Likevel er Anniken Huitfeldt helt uenig i Hoffs analyse.

- Det viktigste ved denne beslutningen er at det kommer flere kanaler, og dermed vil NRK tvert i mot få større konkurranse, sier hun til Dagbladet.

- Utbrukt i 2017 En annen utfordring for Huitfeldt er å forklare 300.000 nordmenn som kjøpte DAB-radio før sommeren 2010, at deres apparater kan bli ubrukelige ettersom det i stor grad satses på DAB+, en nyere generasjon av DAB-teknologien.

- Men det vil komme adaptere. Dessuten vil mange av disse apparatene være utbrukt i 2017, sier Huitfeldt.

- Dere sier at en forutsetning for at FM-nettet legges ned i 2017 er at 50 prosent av radiolytterne har en digital plattform i 2015. Er ikke det urealistisk når det kun er 300.000 som har det i dag?

- Vi ser også på muligheten for å utsette slukkingen til 2019, innrømmer ministeren.

- Aktørene styrer Det finnes også et annet unntak som åpner for fortsatt bruk av FM-nettet i 2017. De minste lokalradioene kan nemlig fortsette på FM-nettet etter 2017 dersom de ønsker det.

- Forsøker dere å gjøre alle til lags med slike «åpne» løsninger?

- Nei. Her er det aktørene som betaler og aktørene som styrer, hevder Huitfeldt.

Men også NAF er kritiske til beslutningen.

- Dette vil bli dyrere for bileiere, og vi har også erfart at DAB-teknologien ikke har like høy kvalitet i bilradioer, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Huitfeldt svarer med at det er nettopp på grunn av kostnadene de har gitt beskjed nå.

- Nå har de god tid, sier hun.

DAB

Digital Audio Broadcasting, utviklet fra 1981-2000

Første kommersielle sendinger i rundt årtusenskiftet

DAB+ ble lansert i slutten av 2006, og bygger på den langt nyere HE-AAC-kodingen.

Kulturdepartentet ønsker at det skal satses på DAB+, men åpner for en overgangsfase med begge teknologiene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer