DEBATT

Redningsvestpåbudet bryter ned respekten for loven

I sommer fikk jeg bot for ikke å ha på meg redningsvest. Men når tyver stjeler fra meg blir sakene henlagt med det samme. 

FIKK BOT: - Denne typen lover er med på å undergrave respekten for politiet, særlig når politiet ikke er der for deg når det virkelig gjelder, skriver lektor Karl-Eirik Kval.
FIKK BOT: - Denne typen lover er med på å undergrave respekten for politiet, særlig når politiet ikke er der for deg når det virkelig gjelder, skriver lektor Karl-Eirik Kval. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

18 fots motorbåt. Strålende solskinn. Badetemperatur. Vindstille. Indre oslofjord. Likevel fikk jeg en bot for ikke å ha redningsvesten på meg. Fordi noen har bestemt at det skal være slik.

Noen år tilbake fikk jeg i et ubevokta øyeblikk mitt pengebelte frastjålet i Kolbotn kultursenter. I det hadde jeg alt fra bankkort og nøkler til penger og førerkort. Låsen i døra hjemme måtte byttes, låsene i bilen omprogrammeres, nye bankkort og førerkort anskaffes. Det kosta meg noen tusen kroner. Den 17 år gamle gutten som tok tingene mine, ble fanga på videokamera da han smilende løp av gårde med mitt pengebelte. (Jeg fikk scenen referert, men ikke lov til å se video-opptaket, av personvernhensyn.) Securitas visste hvem han var og hvor han bodde. Politiet fikk informasjonen, men saken ble henlagt. Politiet hadde ikke kapasitet.

Så seint som denne våren fikk vi vite fra øverste politiske hold at hverdagskriminaliteten dessverre må nedprioriteres. Vi har ikke en ubegrenset pengebinge å ta av, lød det fra politikerhold. Men da bør en kanskje heller ikke vedta lover som ikke vi kan være sikre på er helt nødvendige for å bevare liv og helse? Problemet er at denne typen lover er med på å undergrave respekten for politiet, særlig når politiet ikke er der for deg når det virkelig gjelder.

Så vil kanskje noen si at kriminaliteten har falt de siste årene, derfor ville de i dag ha prioritert et slikt tyveri som jeg beskrev ovenfor. Mulig. På den andre sida ble min sykkel til 8000 kroner stjålet for tre uker siden. Låst til et sykkelstativ ved boligen med en lås til 500 kroner. Noe arbeid må det ha vært å dele den i to. Henleggelsen kom før det hadde gått ei uke. Ble tyveriet etterforsket? Var det andre tyverier i området samme natta? Sjekka de videokameraer i området? Det tviler jeg på.

Bare halvparten av alle lovbrudd blir i dag oppklart. Hvilket ikke er nok. I alle fall ikke om politiet skal være nødt til å bruke ressurser på å gå etter mennesker uten redningsvest i båt på en solskinnsdag med badetemperatur innaskjærs.

Enten må loven om obligatorisk bruk av redningsvest fjernes. Eller så må politikerne sørge for at politiet har ressurser nok til å etterforske hverdagskriminalitet. Slik det er nå, brytes respekten for lov og orden ned.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer