Redsel for avsløring?

SOYA, DEN STORE danske forfatteren med et mildest talt fordomsfritt syn på seksuallivet, lar i en av sine noveller fra «Valhall», Loke åpne talen med følgende: «Mine damer, mine hermafroditter, mine herrer ...». Det ligger ingen diskriminering bak, bare en konstatering av at menneskene er og blir forskjellige både psykologisk og fysiologisk.

I Dagbladet (10.7.) lar forfatteren Ove Røsbak oss ta del i en observasjon av Alf Prøysen som han har klart å holde tett med siden tidlig på 1990-tallet: «Han hadde en dragning mot menn like sterk som mot kvinner, en seksuell legning som var forbundet med den svarteste skam i hans levetid.»

Røsbak må fortelle oss dette fordi vi vil forstå bedre Alf Prøysens store innlevelse i livet til de utstøtte, de som er annerledes».

Mon tro det? Opplysninger om homofil orientering hos en stor avdød personlighet har neppe offentlig interesse i 2004. Prøysen var født i 1914, jeg i 1924. Jeg har ikke følt meg utstøtt - men «annerledes». Så er det sagt.

Nå i juli skal slekt, venner og det offentlige Norge feire at Alf Prøysen ville fylt 90 år. Dagbladets markering kunne ikke vært timet bedre.