Redsel for avsløring?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOYA, DEN STORE danske forfatteren med et mildest talt fordomsfritt syn på seksuallivet, lar i en av sine noveller fra «Valhall», Loke åpne talen med følgende: «Mine damer, mine hermafroditter, mine herrer ...». Det ligger ingen diskriminering bak, bare en konstatering av at menneskene er og blir forskjellige både psykologisk og fysiologisk.

I Dagbladet (10.7.) lar forfatteren Ove Røsbak oss ta del i en observasjon av Alf Prøysen som han har klart å holde tett med siden tidlig på 1990-tallet: «Han hadde en dragning mot menn like sterk som mot kvinner, en seksuell legning som var forbundet med den svarteste skam i hans levetid.»

Røsbak må fortelle oss dette fordi vi vil forstå bedre Alf Prøysens store innlevelse i livet til de utstøtte, de som er annerledes».

Mon tro det? Opplysninger om homofil orientering hos en stor avdød personlighet har neppe offentlig interesse i 2004. Prøysen var født i 1914, jeg i 1924. Jeg har ikke følt meg utstøtt - men «annerledes». Så er det sagt.

Nå i juli skal slekt, venner og det offentlige Norge feire at Alf Prøysen ville fylt 90 år. Dagbladets markering kunne ikke vært timet bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer