OBAMA I HIROSHINA: Barack Obama er atomnedruster i Japan, men atomoppruster i Kina. Her er demonstrant som ikke vil ha Obama og Japans statsminister Shinzo Abe til Hiroshima. Foto: AFP/JOHANNES EISELE/Scanpix
OBAMA I HIROSHINA: Barack Obama er atomnedruster i Japan, men atomoppruster i Kina. Her er demonstrant som ikke vil ha Obama og Japans statsminister Shinzo Abe til Hiroshima. Foto: AFP/JOHANNES EISELE/ScanpixVis mer

Redselen for et lynraskt atom-angrep har satt i gang nytt våpen-kappløp

Kina vil sende ubåter med atomvåpen ut i Stillehavet for å svare på amerikansk våpenskjold og utplassering av atomvåpen i Sør-Korea.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser]Det er avisa The Guardian som bringer nyheten. Den har store konsekvenser, fordi den betyr at ikke-spredningsarbeidet for atomvåpen settes tilbake med at vi får enda en arena for kjernefysisk rivalisering, eller kappløp.

Til avisa sier kinesiske militære kilder at den nye kinesiske atompolitikken er uunngåelig. En rapport fra Pentagon til Den amerikanske kongressen slår fast at de første partuljene i Stillehavet med kinesiske ubåter væpnet med kjernefysiske raketter sannsynligvis vil starte i 2016.

Det er altså ingen kinaputt kineserne smeller med under president Xi Jinping, som har en mer konfronterende utenrikspolitikk, og mer diktatoriske ambisjoner, enn sine forgjengere. Nyheten om spredning av kjernefysiske konflikter til nye arenaer kommer samtidig med at USAs president idag er i Hiroshima for å minnes ofrene for verdens første atombombe brukt mot mennesker.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn