Redusert folkemakt

De nyvalgte lederne for Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre, Audun Herning og Torbjørn Røe Isaksen, tar her stilling til tre grunnleggende spørsmål i norsk politikk i årene fremover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAMTIDIG SOM

de folkevalgte organene gir fra seg makt, og forskjellene mellom partiene oppleves som ubetydelige, er det en synkende andel av befolkningen som velger å forholde seg til partipolitikken. Antall beslutninger synker ikke, de blir bare tatt andre steder enn i demokratisk valgte organer.

1 Er det plass til verdier og

ideologi i norsk politikk?

I dag handler politikken om ideologi og verdier, men noen ønsker å skjule dette bak et teppe av enkeltsaker. De ønsker at samfunnsutviklinga skal framstå som noe naturlig og låst. Margaret Thatchers TINA - There Is No Alternative - leies fram av høyresida i Norge. En høyreside som ikke begrenser seg til partiet Høyre, men som også omfatter gjengen i Næringslivets Hovdorganisasjon og deler av Arbeiderpartiet. Uten en diskusjon om hvilke verdier og ideologier som legges til grunn, blir politikken nødvendigvis redusert til en krangel om enkeltsaker. Det er de mest privilegerte i samfunnet, de med makt til å tvinge gjennom sine interesser, som tjener på dette. Rypejakta og bryllupsfestene til den norske makteliten er sikkert hyggelige, men kan neppe sies å være demokratisk valgte organer. Uten en åpen diskusjon om samfunnsutviklingen er det allikevel her mange av de viktigste beslutningene blir tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.