KOMMENTARER

Tingretten mener Svein Ludvigsen er helt uten troverdighet:

Redusert til en kynisk og systematisk sex-overgriper

Svein Ludvigsen var en storkar i Nord-Norge og en betydelig politisk profil i resten av landet. Nå har Nord-Troms tingrett redusert ham til en kynisk og systematisk sex-overgriper.

DØMT: Svein Ludvigsen fikk fem års fengsel i Nord-Troms tingrett. Retten trodde ikke på hans forklaringer. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
DØMT: Svein Ludvigsen fikk fem års fengsel i Nord-Troms tingrett. Retten trodde ikke på hans forklaringer. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dommen mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) er streng og rettens vurdering ribber ham for enhver troverdighet. Retten finner ham skyldig på alle punkter, dømmer ham til fem års fengsel og til å betale 743.000 kroner i erstatning til de tre fornærmede. Dommen er på 42 sider som grundig og i stor detalj beskriver de handlinger Ludvigsen er tiltalt for, de fornærmedes forklaringer og tiltaltes alternative fremstilling. Den er et sammenhengende angrep på Ludvigsens troverdighet. Retten mener Ludvigsen lyver om helt sentrale forhold, og at han tilpasser sin forklaring til beviser han ikke kan komme unna. Den tidligere storkaren levnes ingen ære.

Dommen er ikke rettskraftig og Svein Ludvigsen forsvarer, Kai Vaag, sier den vil bli anket til lagmannsretten. Anken vil omfatte både skyldspørsmålet og straffeutmålingen. At Svein Ludvigsen så raskt har bestemt seg for å anke, er ikke vanskelig å forstå. Etter å ha tapt på alle punkter og fått en hard dom, kan det knapt gå verre i lagmannsretten.

Minst like viktig er at saken også handler om hele livsverket til Svein Ludvigsen. En fellende og rettskraftig dom innebærer at alt han har utrettet som politiker og offentlig person faller i grus. Da er det bare overgriperen som vil bli husket. I opinionen er det mulig å få tilgivelse for feiltrinn og enkelte typer lovbrudd, men ikke for seksuelle overgrep. Effekten av en slik dom varer livet ut. Det gjelder i særlig grad der en maktperson har utnyttet sin posisjon overfor sårbare mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer