SULTEN PÅ MER: Han er bare sulten på mer. Mer av sin ideologi ut til sine utvalgte. ABB greier fint å sitte noen år til isolert, men blir han bedre av det? spør en tidligere medinsatt til Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SULTEN PÅ MER: Han er bare sulten på mer. Mer av sin ideologi ut til sine utvalgte. ABB greier fint å sitte noen år til isolert, men blir han bedre av det? spør en tidligere medinsatt til Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Refleksjon fra en tidligere medinnsatt til Breivik

Den eneste lidelsen, er at han ikke får spredt sitt budskap.

Meninger

Vil jeg være solidarisk?

Jeg husker det smalt, jeg også. Både innvendig og utvendig. Jeg satt på A3 på gamle Botsen med utsikt mot Huset og resten av by`n. Det var midt i sykkel Touren og gardina ved cellevinduet ga et skikkelig blaff etter drønnet som ga sin fulle effekt noen sekunder etter. Jeg husker jeg reiste meg opp og så ut mot by`n - gasslekkasje tenkte jeg, en sabla en og. Og så sier Kaggestad midt i sendingen at en bombe har gått av i Oslo.

2013 får jeg ufrivillig høre Breiviks stemme gi beskjed via callingen i luftinga hans, at han var ferdig. Ferdig med luft. En pipestemme som senere skulle vokse seg stor og sterk når man trodde han ville bli glemt. Aftenposten hadde en forside med et passende bilde som representerte mange tanker - men det var da.
 
Nå er det duket for menneskerettigheter og torturspørsmål. Vi som har sittet mye inne og spesielt isolasjon, vet at isolasjonen i spesielt varetekt i Norge, er drøy. Jeg har sittet i andre deler av verden også, hvor henrettelser og fysisk straff er vanlig kost og folk sitter flere hundre på trange rom, men de har det overkommelig greit — for de har hverandre.

I isolasjonen har du bare deg selv og selv alene, og bare av det kan du bli tullerusk. Når det gjelder isolasjon og problematikken rundt ABB, så tenker jeg at det er nå straffen hans begynner. Det er nå han kjenner trykket av dommen han fikk.
 
Årene før dagens sak i Skien, tror jeg bare har prellet av. At han kjører nazi hilsen i åpningen av rettssaken også denne gang, viser at han har mer å gå på. Han er bare sulten på mer. Mer av sin ideologi ut til sine utvalgte. ABB greier fint å sitte noen år til isolert, men blir han bedre av dèt? Neppe.

I min tid hadde vi interne løsninger for skruer med tanker som ikke var innenfor, det gjaldt tysting som «fittetjuver» - altså pedofile og annet sedelighetsrask inklusive pyromaner. Men det var den gang. Min kvote er brukt opp og det er kanskje greit.
 
Allikevel må jeg innrømme tanker som er mørke når det gjelder denne skruen ABB, selv om det er en solidarisk sannhet som bringes frem i dagens lys av bruken isolasjon.

Vil jeg være solidarisk? Nei.
 
Jeg vil ikke det. Men kan samfunnet si det samme?
 
Jeg hørte psykologen Pål Grøndahl uttale seg om saken. En alltid reflektert mann, denne Grøndahl. Jeg møtte han i et oppnevnt sakkyndigspørsmål av meg langt tilbake, og han var fornuftig den gang som nå. Pål sier det som det er, og det er ikke noen lidelse ABB har i sin soning. Den eneste lidelsen, er at han ikke får spredt sitt budskap - ellers driter han i alt og alle. Skyter du ungdommer i ansiktet og i ryggen, så fortjener du ikke annet enn å holde tyst og ta din straff - når det blir den eneste straffen.
 
Han er ingen mann. Ingen av oss gutta, og greier derfor ikke å ta dette i stillhet. Plagsom liten fyr, denne Breivik.

Stakkars pårørende som får dette kjøret jevnt og trutt i årene som kommer, for dette er langt fra over. Bare vent til han får kontakt med flere og får spedd ut sin ideologi, da snakker vi døgnåpen kiosk med utsalg av urovekkende litteratur.
 
Og her vil det være kjøpere i fleng. Kanskje det til og med blir en liten kø ...

Dagbladet kjenner identiteten til forfatteren, men har anonymisert ham av hensyn til pårørende.

Innlegget ble først publisert hos retretten.no.