Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Avkriminalisering

Reform for de rusavhengige

- Hevder jeg er en stemme for avholdsbevegelsen

PORTUGAL: Hva er den portugisiske metoden for å håndtere rusbruk? Foto: AFP photo / Dominick Reuter
PORTUGAL: Hva er den portugisiske metoden for å håndtere rusbruk? Foto: AFP photo / Dominick Reuter Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styremedlem i Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR), Jon Olsen, hevder i sitt innlegg i Dagbladet 20. mai at jeg er en bastant stemme fra avholdsbevegelsen som skaper forvirring om «Portugal-modellen».

Han viser til en kronikk jeg skrev sammen med Mina Gerhardsen, som stod på trykk i Klassekampen 24. april. Jeg er ikke avholds, men en slik karakteristikk er likevel en forbedring fra den gangen FTR sammenlignet RIO og helseministeren med Duterte, Å bli beskyldt for å være en bastant avholdsmann er lettere enn å bli assosiert med en tyrann. Not that there is anything wrong with that!

I sitt forsøk på å påvirke Arbeiderpartiets landsmøte insinuerte FRT at sanksjoner ikke er en del av Portugal-modellen. Nå skriver de at jeg hevder «at portugisisk praksis bl.a. er at brukerdoser beslaglegges, og at brukere må møte fremfor en nemnd som ilegger dem en rekke sanksjoner.», noe han kaller spekulative påstander.

Vi pekte kun på lovteksten som beskriver at personen må møte for en nemnd dersom han blir pågrepet med rusmidler til eget bruk. Nemnden vurderer så om det er behov for ytterligere tiltak som behandling eller sanksjon. Så skrev vi at i 2015, ble ca. 6000 saker henlagt, 1600 resulterte i sanksjon og 800 ble fulgt opp med behandling. Jeg imøteser gjerne korrigering ved feil kildebruk. Da hadde det vært bra om også FTR var nøyere med egne kilder. Fremfor å være linselus når Dagbladet intervjuet Richard Branson om suksessen med heroinassistert behandling i Portugal, kunne de for eksempel ha korrigert dette kroneksempelet på forvirring. Portugal har ikke heroinbehandling.

Vi burde avkriminalisere bruk og besittelse av illegale rusmidler, etablere tverrfaglige nemnder og tilby hjelp, ikke strafferettslige tiltak. Portugals tiltaksapparat skiller seg fra det norske på flere måter. Vi har organisert rusbehandlingen under regionale helseforetak der institusjonene har rigide kontrakter med 95% beleggskrav som gjør dem avhengige av ventelister for å unngå tilbakebetalingskrav.

Dersom nemndene skal kunne henvise noen hurtig til behandling ved behov må vi kanskje fire på beleggskravet og gi institusjonene en økonomisk «buffer» sånn at de kan ta unna ventelistene. På den måten kan folk komme raskere til den behandlingen som fungerer. Så er ettervernet lagt til kommunene som ikke håndterer oppgaven. Ingen etat koordinerer dette og fire av ti ruspasienter mangler bolig ved avsluttet behandling.

Derfor må vi finansierere utbygging av integrerte ettervern sånn at ikke behandlingen blir bortkastet. Portugal har høyere prevalens av problematisk opiatbruk, men lavere overdosedødelighet enn Norge. Trolig fordi de har 18 lavterskel utdelingsenheter for metadon, som holder opiattoleransen oppe hos brukerne og reduserer dødeligheten.

En kommende reform vil handle om å gi flest mulig, best mulig hjelp. Det er ønskelig at alle bidrar i kampen for bedre tjenester til brukerne.

Hele Norges coronakart