BLODIGE FØLGER: Reformasjonen i i Europa førte til blodige religionskriger. Dette bildet fra 2007 viser arkeologer som utforsker en massegrav med over 60 lik som skal stamme fra slaget ved Scharfenberg i 1636. Over 7 000 svenske og saksiske soldater døde i slaget. Foto: AFP/ DDP / MICHAEL URBAN / NBT Scanpix
BLODIGE FØLGER: Reformasjonen i i Europa førte til blodige religionskriger. Dette bildet fra 2007 viser arkeologer som utforsker en massegrav med over 60 lik som skal stamme fra slaget ved Scharfenberg i 1636. Over 7 000 svenske og saksiske soldater døde i slaget. Foto: AFP/ DDP / MICHAEL URBAN / NBT ScanpixVis mer

Reformasjon - sikker på at du vil ha det?

En hærskare av politikere og samfunnsdebattanter hevder at islam trenger en reformasjon. Reformasjonen i Europa ledet til mye godt, men også til blodige religionskriger som pågikk i over et århundre, skriver Torkel Brekke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«I framtiden vil vi se tilbake på siste halvdel av det 20. århundre som en tid for forandring i den muslimske verden som var like grunnleggende som det den protestantiske reformasjon var for kristenheten.»

Det skrev den amerikanske antropologen Dale F. Eickelman i 1998. Han hadde nettopp vært på et feltarbeid i Oman, og merket seg at det hadde skjedd store endringer siden sist han var der. Endringene besto ikke minst i en helt ny tilgang til informasjon og utdanning.Jeg har for lengst sluttet å telle medieoppslag som sier at islam trenger en reformasjon. Det er blitt et mantra for islamkritikere i alle varianter, både muslimer og ikke-muslimer.

Men reformasjon — det er jo Luther og Calvin. Det er masseproduksjon av bibelen. Det er kamp mot avlatsbrev. Det er karikaturer av paven og reformatorer så grove at de får våre egen tid til å virke prippen. Det er kort sagt noe kristent. Så hva skal man mene med reformasjon hvis man skal bruke ordet om islam? Er det mulig å lage et reformasjonsbegrep som kan brukes analytisk, og ikke bare retorisk? Eickelmans uttalelse tyder jo på at også seriøse tenkere mener begrepet kan ha noe for seg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn