Reformasjon - sikker på at du vil ha det?

En hærskare av politikere og samfunnsdebattanter hevder at islam trenger en reformasjon. Reformasjonen i Europa ledet til mye godt, men også til blodige religionskriger som pågikk i over et århundre, skriver Torkel Brekke.

BLODIGE FØLGER: Reformasjonen i i Europa førte til blodige religionskriger. Dette bildet fra 2007 viser arkeologer som utforsker en massegrav med over 60 lik som skal stamme fra slaget ved Scharfenberg i 1636. Over 7 000 svenske og saksiske soldater døde i slaget. Foto: AFP/ DDP / MICHAEL URBAN / NBT Scanpix
BLODIGE FØLGER: Reformasjonen i i Europa førte til blodige religionskriger. Dette bildet fra 2007 viser arkeologer som utforsker en massegrav med over 60 lik som skal stamme fra slaget ved Scharfenberg i 1636. Over 7 000 svenske og saksiske soldater døde i slaget. Foto: AFP/ DDP / MICHAEL URBAN / NBT ScanpixVis mer

«I framtiden vil vi se tilbake på siste halvdel av det 20. århundre som en tid for forandring i den muslimske verden som var like grunnleggende som det den protestantiske reformasjon var for kristenheten.»

Det skrev den amerikanske antropologen Dale F. Eickelman i 1998. Han hadde nettopp vært på et feltarbeid i Oman, og merket seg at det hadde skjedd store endringer siden sist han var der. Endringene besto ikke minst i en helt ny tilgang til informasjon og utdanning.Jeg har for lengst sluttet å telle medieoppslag som sier at islam trenger en reformasjon. Det er blitt et mantra for islamkritikere i alle varianter, både muslimer og ikke-muslimer.

Men reformasjon — det er jo Luther og Calvin. Det er masseproduksjon av bibelen. Det er kamp mot avlatsbrev. Det er karikaturer av paven og reformatorer så grove at de får våre egen tid til å virke prippen. Det er kort sagt noe kristent. Så hva skal man mene med reformasjon hvis man skal bruke ordet om islam? Er det mulig å lage et reformasjonsbegrep som kan brukes analytisk, og ikke bare retorisk? Eickelmans uttalelse tyder jo på at også seriøse tenkere mener begrepet kan ha noe for seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.