KRITISERER SENTERPARTIET: Senterpartiet burde være de første som jubler på barrikadene når kommunene mottar nye oppgaver, men det er altså ikke tilfellet, skriver André N. Skjelstad fra Venstre. Foto: Mona Melanie Lindseth / Venstre
KRITISERER SENTERPARTIET: Senterpartiet burde være de første som jubler på barrikadene når kommunene mottar nye oppgaver, men det er altså ikke tilfellet, skriver André N. Skjelstad fra Venstre. Foto: Mona Melanie Lindseth / VenstreVis mer

Regionreformen:

Reformen Senterpartiet ikke klarte

Regionreformen er ikke «reformen ingen ønsket», men reformen Senterpartiet ikke klarte.

Meninger

Det er alltid morsomt å lese Senterpartiets kommentarer på kommune- og regionreformen. Den minner litt om kommentarene små barn kan finne på å komme med, når kompisen har kommet på en god idé de selv ikke hadde tenkt på. Sånn er det også når Heidi Greni beskriver regionreformen som «reformen ingen ønsket» i Dagbladet 21. juni. Faktum er at både hennes eget parti, Ap, KrF og Venstre har ønsket en regionreform. Forskjellen er bare at KrF og Venstre faktisk har kunnet lose en slik reform i land, til forskjell for det regionreformhavariet som skjedde under rødgrønn styring.

Greni mener det var feil å først tegne nye fylkeskommunale grenser, for så å fokusere på oppgaver. Dessverre er det den slags ønsketenkning som gjorde at Sp ikke tidligere har landet en regionreform. Selvsagt måtte strukturene på plass før oppgavene kunne defineres klart. Det hadde vært uforsvarlig å overføre konkrete oppgaver før vi visste om det ville bli 11 eller 15 nye fylkeskommuner. Det er ellers trist at Senterpartiet bestemte seg for å melde seg ut og ikke samarbeide mer med Venstre for å overføre flere oppgaver til de nye fylkeskommunene. Dessverre virker det viktigere for Greni å bedrive seminarvirksomhet om den ideelle regionreformen, enn å bidra til økt oppgaveoverføring til fylkeskommunen.

For Venstre var det en klar forutsetning for regionreformen at de nye fylkeskommunene skulle sikres tilstrekkelig sterk økonomi for å håndtere nye oppgaver. I løpet av de siste fire årene har vi sikret 170 millioner kroner i tapskompensasjon til fylkeskommunen. Nå når fylkeskommunen tar på seg nye oppgaver er det helt naturlig at dette nivået også styrkes økonomisk.

Det er ellers litt underlig at Senterpartiet, som maler seg selv som Kommune-Norges beste venn, er så kritiske til at noen bykommuner nå får muligheten til å drifte kollektivtransport i partnerskap med fylkeskommunen, eller at det nå blir etablert en forsøksordning med kommunal tannhelse for et knippe kommuner. Senterpartiet burde være de første som jubler på barrikadene når kommunene mottar nye oppgaver, men det er altså ikke tilfellet. Det er kanskje også derfor de stemte ned forslaget vårt om økt kommunal frihet.

Greni beskriver regionreformen som «reformen ingen ønsket». Jeg mener hun tar helt feil, og at reformen mye bedre kan beskrives som «reformen Senterpartiet ikke klarte». Heldigvis kom Venstre i mål der Senterpartiet ikke leverte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.