Reformministeriet

Stoltenbergs reformer har som mål at vi alle skal bli like rasjonelle som ham. Vi skal jobbe mer, trene mye, spise sunt og tenke samfunnsøkonomisk, skriver Stein Aabø.

Oslo  20111003. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) (foran i midten) og regjeringen under den høytidelige åpningen av det 156. stortinget mandag. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Oslo 20111003. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) (foran i midten) og regjeringen under den høytidelige åpningen av det 156. stortinget mandag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så var det samhandlingsreformen. Nesten før vi har vent oss til pensjonsreformen og Nav-reformen. Og mens vi fortsatt krangler om helsereformen som ble innført for 10 år siden. Glemte jeg momsreformen, politireformen og forsvarsreformen?

Stoltenbergs regjeringer utsetter sitt vergeløse folk for vedvarende prøvelser. Ustanselig. Ingen av reformene er kommet som følge av et massivt folkekrav. De er tenkt ut og skissert fra oven ut fra nøkterne samfunnsøkonomiske kalkyler og politisk logikk. Vi har gjennom åra fått et bestemt inntrykk av at uten disse reformene ville Norge ha gått på dunken. De er nødvendige, ikke populære. Og gjennomføringen av dem er enorme politiske prosjekter siden så mange er skeptiske til forandringer. Alt blir derfor presentert på beste pedagogiske vis, nesten forførende. Stoltenbergs tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen hadde en enestående evne til å forklare behovene for reformene. Men han var ifølge egen selvinnsikt ingen «gjennomfører». Den oppgaven overlot han til andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer