Refser kongen og Bondevik

Kongen og statsministeren er på feil spor når de gir vold på tv og i dataspill skylda for økt vold i samfunnet. Det mener sjefen for Statens filmtilsyn, Tom Løland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Påstanden om at medievold har skylda for vold i samfunnet er uttrykk for en type folketro som ikke har rot i dokumenterbare resultater, sier direktør Tom Løland i Statens filmtilsyn.

Både kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik ga i sine nyttårstaler mediesamfunnet skylda for volden og brutaliseringen av samfunnet.

Myte, ikke fakta

- Jeg mener myndighetspersoner generelt bør omgås fakta mer edruelig. De har et stort ansvar for hva de sier. Man bør ikke reprodusere myter uten å sjekke dem først, sier Løland til Dagsavisen.

- Når barn og unge gjennom mediene, video og dataspill, ser stadig mer av vold, mobbing og brutalitet, kan vi ikke overraskes over at vi høster så mye av det samme i det virkelige liv, sa statsministeren i sin tale til det norske folk 1. nyttårsdag. Kongen snakket i sin tale nyttårsaften om hvor galt det var fatt når «markedet flommer over av dataspill og andre tilbud som spiller på rå vold».

Ikke dokumentert

Direktøren i Statens filmtilsyn sier dette er populære forestillinger, men mener de mangler faglig dekning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer