Refser kvinneandel i kommende NRK-drama: - Flaut

Ingen av de store kvinnerollene i NRK-serien Nobel spilles av norske skuespillere. 

FÅ KVINNER: Regissør Per-Olav Sørensen fant ingen norske kvinnelige skuespillere som passet til de to store kvinnerollene i «Nobel». Den ene kvinnerollen gikk til danske Danica Curcic (til venstre), som spiller løytnant i Forsvarets etterretningstjeneste. 
Foto: Eirik Evjen
FÅ KVINNER: Regissør Per-Olav Sørensen fant ingen norske kvinnelige skuespillere som passet til de to store kvinnerollene i «Nobel». Den ene kvinnerollen gikk til danske Danica Curcic (til venstre), som spiller løytnant i Forsvarets etterretningstjeneste. Foto: Eirik Evjen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag ble det kjent hvem som har hovedrollene i «Nobel», høstens store dramasatsing fra NRK.

På lista er det få kvinnelige roller, og de to største kvinnerollene bekles ikke av norske skuespillere, men av danske Danica Curcic og svenske Tuva Novotny.

Det får Dagbladets TV-anmelder Marie Kleve til å reagere.

Hun mener det er mange norske skuespillere som kunne spilt disse rollene, men påpeker at «Nobel»-castingen synliggjør et generelt problem i norske tv-serier:

- Hovedproblemet er selvsagt ikke at norske skuespillere blir vraket til fordel for flinke svensker eller dansker, men at det er så få gode kvinneroller i norske tv-serier overhodet. Og at de få store kvinnerollene som finnes, går til skuespillere i et veldig snevert alderssegment, sier Kleve, og fortsetter:

- Det er et strukturelt problem, og det handler både om hvilke karakterer som blir skrevet inn i de enkelte manusene, og om hvilke typer serier som blir laget. Rollelista til «Nobel» gjør problemet ekstra synlig, og det er ganske flaut.

Flere eksempler

«Nobel» er ikke den eneste norske tv-serien der mange av de kvinnelige hovedrollene har gått til dansker og svensker. Andre eksempler er danske Laura Christensen i «Mammon», danske Maibritt Saerens i «Kampen om tungtvannet», svenske Tuva Novotny i «Dag» og svenske Lena Endre i «Frikjent».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer