Greta Thunberg:

Refser motebransjen etter Vogue-forside

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg (18) kritiserer motebransjen etter forsidedebut i Vogue Scandinavia.

KJENT AKTIVIST: Miljøaktivisten Greta Thunberg (18) har vært en høylytt stemme i klimakampen. I 2019 fikk hun den prestisjefylte tittelen som «Årets person» i amerikanske Time magazine. Nå er hun på forsiden av det nylanserte Vogue Scandinavia. Foto: NTB
KJENT AKTIVIST: Miljøaktivisten Greta Thunberg (18) har vært en høylytt stemme i klimakampen. I 2019 fikk hun den prestisjefylte tittelen som «Årets person» i amerikanske Time magazine. Nå er hun på forsiden av det nylanserte Vogue Scandinavia. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljøaktivisten Greta Thunberg (18) pryder forsiden av den aller første utgaven av Vogue Scandinavia. Den 18 år gamle aktivisten deler forsiden på Instagram, samtidig som hun går hardt ut mot motebransjens innvirkning på klimaet.

- Motebransjen bidrar sterkt til klima- og økologikrisen, for ikke å nevne innvirkningen den har på de utallige arbeiderne og lokalsamfunnene rundt om i verden som utnyttes for at noen skal få nyte «fast fashion», som mange behandler som engangsartikler, skriver Thunberg i innlegget.

Anklager bransjen for «grønnvasking»

I innlegget advarer Thunberg mot å blindt stole på motekampanjer der selskaper prøver å presentere seg selv som etiske, «rettferdige», bærekraftige eller klimanøytrale og anklager motbransjen for «grønnvasking».

- En ting er klart: Dette er nesten alltid bare «grønnvasking». Slik verden er i dag kan du ikke masseprodusere eller konsumere «bærekraftig» mote. Dette er en av mange grunner til at hele systemet må endres, skriver Thunberg.

«Grønnvasking», eller «green washing», er en form for misledende markedsføring der et selskap eller produkt blir framstilt som mer miljøvennlig enn det er i virkeligheten.

CORONAVIRUSET: Greta Thunberg var gjest hos CNN, det har i etterkant fått mye kritikk. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Deler verdier

Ifølge Expressen skriver det nylanserte motemagasinet at den 18 år gamle aktivisten deler deres verdier rundt bærekraftig livsstil og miljøvern i pressemelding.

I pressemeldingen skriver Vogue Scandinavia at alle Thunbergs klær i utgaven er laget av slitesterke, resirkulerte materialer fra svenske og danske designere.

- Kjærligheten og respekten for dyr og naturen er noe som forener alle de fem nordiske landene, sier sjefredaktør i Vogue Scandinavia, Martina Bonnier, i pressemeldingen.

Til tross for kritikken skriver Vogue at det likevel er viktig at flere aktører i motebransjen bidrar til at aktivister får stemmen sin hørt.

- Selv om vi vet at ingen merker eller publikasjoner kan være virkelig bærekraftige tror vi at det å tilby aktivister en plattform kan bidra til å skape en bevegelse som er med på å redusere motebransjens innvirkning på planeten vår, skriver Vogue.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer