Sofia Helin:

Refser norsk historiker

Sofia Helin reagerer kraftig på historikeren som har kritisert «Atlantic Crossing».

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sofia Helin svarer på slakten av «Atlantic crossing» med refs av norske historikere.

- Jeg har sett eksempler på aggressivitet, hersketeknikker, nedlatende holdninger, og en retorikk som er lik Donald Trump sin, sier Helin til NRK.

- SOM TRUMP: Sofia Helin sammenligner kritikken av Atlantic Crossing med Donald Trumps retorikk. Foto: Heiko Junge / NTB
- SOM TRUMP: Sofia Helin sammenligner kritikken av Atlantic Crossing med Donald Trumps retorikk. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Under et seminar arrangert av statsarkivet i Stavanger og Universitetet i Stavanger, hvor hun diskuterte framstillingen av de historiske hendelsene og prinsesse Märtha i serien «Atlantic Crossing», kommenterte hun debatten som har pågått i norske medier.

- Det er én person i den norske offentligheten som har fått gå ut og ha en lik retorikk som Trump. Når noe har gått han imot roper han «fake», sier hun.

Historiker og biograf Tor Bomann-Larsen har stått i spissen for kritikken av serien.

- Ute av kontroll

I november måtte NRKs dramasjef Ivar Køhn, serieskaper Alexander Eik og manusforfatter Linda May Kallestein svare på beskyldninger om historieforfalskning rettet mot storserien «Atlantic Crossing» i Kringkastingsrådet.

Bomann-Larsen møtte også opp i NRKs klageinstans. Han mente at statskanalen var ute av kontroll.

- De mangler tilsynelatende kontroll både på sine egne millioner og egne intensjoner. At det fortelles mye rart om krigen er en ting, men at statskanalen produserer det for enorme summer er ikke bra. Det er alvorlig for dem, sa Bomann-Larsen til Dagbladet.

Den profilerte historikeren hadde tidligere sagt at det var pinlig at serien skulle vises over hele verden.

- Serieskaperne sier at redningen av England under krigen handlet om Norge, og at Roosevelt ble påvirket direkte av Märtha. For en engelskmann å se dette må jo være helt vanvittig, sa Bomann-Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer