<strong>VIDEOLINK:</strong> Edward Snowden blir nødt til å følge utdelinga av Bjørnson-prisen via videooverføring, slik han har deltatt på flere konferanser de siste årene. Foto: Scanpix
VIDEOLINK: Edward Snowden blir nødt til å følge utdelinga av Bjørnson-prisen via videooverføring, slik han har deltatt på flere konferanser de siste årene. Foto: Scanpix Vis mer

Refser regjeringa og stortingskolleger for Snowden-nøling

- Ille at de ikke har tatt en mer aktiv rolle for å slippe Snowden til Norge, sier Bård Vegar Solhjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag mottar Edward Snowden Bjørnson-prisen, men stolen hans kommer til å stå tom når Bjørnson-akademiet deler ut årets pris i Molde.

Den amerikanske varsleren kommer til å følge utdelingen på videolink fra Russland, der han har holdt til siden han rømte fra USA i 2013.

Regjeringa ved Justisdepartementet har ikke vært i stand til å garantere at Snowden ikke blir pågrepet for å overleveres USA hvis han lander i Norge, noe SV-nestleder Bård Vegar Solhjell går hardt ut mot i dagens Dagbladet.

- Ille I sin kronikk sammenligner Solhjell Snowden med nobelprisvinnere som tyske Carl von Ossietzky (Nobels fredspris 1936) og russiske Alexandr Solzjenitsyn (Nobels litteraturpris 1970), prisvinnere som også skapte frykt hos henholdsvis svenske og norske myndigheter for å skade forholdet til Tyskland og Sovjet.

SV-nestlederen er klar på at han mener Snowden har gjort verden en tjeneste med sine avsløringer av utstrakt amerikansk overvåkning, og at han er skuffet over den norske reaksjonen.

- Jeg er svært kritisk til måten den norske regjeringa har håndtert dette på. Jeg mener sterkt at når Snowden får en anerkjent norsk pris, så må regjeringa la ham komme til Norge og gå god for hans trygghet, som vi gjør med andre prisvinnere mens de er i Norge. Det er ille at de ikke har tatt en mer aktiv rolle i dette, utdyper Solhjell til Dagbladet.

<strong>SKUFFET:</strong> SV-nestleder Bård Vegar Solhjell savner klare uttalelser fra både regjering og andre stortingsrepresentanter om Norges forhold til Edward Snowden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell savner klare uttalelser fra både regjering og andre stortingsrepresentanter om Norges forhold til Edward Snowden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han forventer samtidig at myndighetene avklarer hva de har svart på USAs henvendelse om utlevering av Snowden, som NRK kunne fortelle om i forrige uke.

Skuffet over stortingskolleger Solhjell savner også en bred Snowden-støtte hos andre stortingsrepresentanter.

- Jeg er ganske skuffet over mine medrepresentanter for andre partier. Med forbehold om at jeg kan ha gått glipp av et og annet intervju, så har jeg knapt sett andre partier som har gått inn i denne saken. Det pleier ikke å være vanskelig å få andre stortingsrepresentanter til å støtte menneskerettighetsforkjempere. Men det viser seg at hvis det er en amerikaner som er begjært utlevert til USA, så er det tydeligvis vanskelig å gå imot det. Det er et stort problem hvis vi vekter presidenter og varslere ut fra synet på hvor de kommer fra, sier Solhjell, og legger til:

- Jeg mener ikke man skal gå god for alt Snowden har gjort, men jeg mener det er rart at man ikke skal la ham komme til Norge på en god måte.

- Satt selv i regjering Noen umiddelbar avklaring fra regjeringshold virker det ikke som Solhjell får. Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor henviser til Justisdepartementet for spørsmål om Snowdens sikkerhet i Norge, men påpeker samtidig at brevet med den amerikanske begjæringen om utlevering kom allerede i juni 2013.

- Da satt Solhjell selv i regjering, og man kan jo spørre seg hvorfor han selv ikke gikk inn og bidro til en avklaring på det tidspunktet, sier Aanes.

Solhjell opplyser at han ganske enkelt ikke har kjent til brevet før NRK nylig omtalte det, og at han ikke vet hvorvidt og i så fall under hvilken regjering brevet ble besvart.

Bjørnsonprisen

• Deles ut årlig og går til en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av Bjørnson-akademiets formål.

• Deles i år ut lørdag 5. september i Molde.

• I samsvar med statuttene skal akademiet «arbeide for fremme av litteratur og for
kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører
vår egen kulturkrets, også for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

• Prisen består av 100 000 kroner, en statuett av Hagbart Solløs og et diplom av Ellen Maria Heggdal.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange ved Justisdepartementet forteller til Dagbladet at en eventuell utlevering generelt ikke vurderes før en etterlyst person blir pågrepet i Norge.

Riksadvokaten, som er påtalemyndigheten som iverksetter en eventuell pågripelse, opplyser til NRK at de ikke vil vurdere pågripelsesbegjæringen fra USA før Snowden en gang befinner seg i Norge, og at de ikke svarer på hypotetiske spørsmål om slike vurderinger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer