Refser regjeringa og stortingskolleger for Snowden-nøling

- Ille at de ikke har tatt en mer aktiv rolle for å slippe Snowden til Norge, sier Bård Vegar Solhjell.

VIDEOLINK: Edward Snowden blir nødt til å følge utdelinga av Bjørnson-prisen via videooverføring, slik han har deltatt på flere konferanser de siste årene. Foto: Scanpix
VIDEOLINK: Edward Snowden blir nødt til å følge utdelinga av Bjørnson-prisen via videooverføring, slik han har deltatt på flere konferanser de siste årene. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag mottar Edward Snowden Bjørnson-prisen, men stolen hans kommer til å stå tom når Bjørnson-akademiet deler ut årets pris i Molde.

Den amerikanske varsleren kommer til å følge utdelingen på videolink fra Russland, der han har holdt til siden han rømte fra USA i 2013.

Regjeringa ved Justisdepartementet har ikke vært i stand til å garantere at Snowden ikke blir pågrepet for å overleveres USA hvis han lander i Norge, noe SV-nestleder Bård Vegar Solhjell går hardt ut mot i dagens Dagbladet.

- Ille I sin kronikk sammenligner Solhjell Snowden med nobelprisvinnere som tyske Carl von Ossietzky (Nobels fredspris 1936) og russiske Alexandr Solzjenitsyn (Nobels litteraturpris 1970), prisvinnere som også skapte frykt hos henholdsvis svenske og norske myndigheter for å skade forholdet til Tyskland og Sovjet.

SV-nestlederen er klar på at han mener Snowden har gjort verden en tjeneste med sine avsløringer av utstrakt amerikansk overvåkning, og at han er skuffet over den norske reaksjonen.

- Jeg er svært kritisk til måten den norske regjeringa har håndtert dette på. Jeg mener sterkt at når Snowden får en anerkjent norsk pris, så må regjeringa la ham komme til Norge og gå god for hans trygghet, som vi gjør med andre prisvinnere mens de er i Norge. Det er ille at de ikke har tatt en mer aktiv rolle i dette, utdyper Solhjell til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.