Refses etter «Nytt på Nytt»-vitser

Statsrådene Monica Mæland og Elisabeth Aspaker besøkte «Nytt på Nytt» på fredag. Det får de kjeft for i sosiale medier.

KRITISERES: Gjesteopptredenen til næringsminister Monica Mæland i «Nytt på Nytt» faller ikke i god jord hos alle. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISERES: Gjesteopptredenen til næringsminister Monica Mæland i «Nytt på Nytt» faller ikke i god jord hos alle. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Fredag kveld var næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Elisabeth Aspaker gjester i NRKs «Nytt på Nytt», og det har skapt reaksjoner, meldte Kampanje i morges.

Fleipet med alvorlige saker Under sendingen ble både etterforskningen av Telenor-eide Vimpelcom og asylstriden tatt opp som ukas saker og fleipet med av statsrådene, blant annet med den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som er knyttet til Vimpelcom-skandalen.

- De (Usbekistan, jou. anm.) har jo fostret en seriegründer, for denne datteren til presidenten er jo en handlingens dame. Det er jo ikke en business hun ikke driver, sa Aspaker under «Nytt på nytt».

FÅR REFS: Fiskeri- og næringsminister Elisabeth Aspaker. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FÅR REFS: Fiskeri- og næringsminister Elisabeth Aspaker. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Vi heier på gründerne. Jeg har lagt frem en gründerplan ganske nylig. Kapital, kunnskap og kultur. Hun skjønner dette med kapital, i alle fall. Det er jeg trygg på, la Mæland til.

Det har fått flere i medie- og pr-bransjen og andre seere til å ta sosiale medier fatt for å uttrykke hva de syntes om sendingen.

- Litt rart at statsråder stiller opp i #nyttpånytt og gjør underholdning av en alvorlig og tragisk sak, spør Libe Rieber-Mohn på Twitter.

- Kanskje litt upassende at statsråder stiller opp i underholdningsprogram på TV om alvorlige straffesaker de står midt oppi. #nyttpånytt, skrev tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen.

- Ikke klokt Trond Albert Skjelbred, partner i NOR PR og omdømmeekspert, sier til Dagbladet at han ikke så fredagens utgave av satire-programmet, men sier at det ville vært fornuftig for statsrådene å ikke omtale de aktuelle temaene.

- Nå så ikke jeg «Nytt på nytt» på fredag, men det er et satirisk program. I utgangspunktet er det ikke klokt å gå inn i pågående konflikter eller store viktige saker når du er statsråd. Vimpelcom-saken er alvorlig, og det ville vært fornuftig å holde seg unna slike temaer, sier Skjelbred og fortsetter:

- I rollen de har som statsråd vil de bli tatt alvorlig uansett hvor de er, enten det er Nytt på nytt, Twitter eller Facebook, selv om de mener det humoristisk. Det er likevel positivt at politikerne stiller opp i slike programmer.

Rektor ved Markedshøyskolen og PR-ekspert, Trond Blindheim, skriver i en epost til Dagbladet at han la merke til oppmerksomheten programmet fikk på sosiale medier. Han mener folk må skjønne at det er vanskelig å være gjest i programmet uten å delta i spøken med hva som helst i nyhetsbildet.

- Det er nettopp det «Nytt på nytt» handler om, det er selve programkonseptet. På sosiale medier kryr det av bedrevitere, pedanter og surmulere som ikke begriper humor og ironi, og som pumper seg overfor politikere både på høyresiden og venstresiden. Det er ikke til å holde ut noen ganger, skriver han.

Til Kampanje uttalte Geelmuyden-Kiese-sjef Hans Geelmuyden kort: - Dette var upassende.

- Et underholdningsprogram I en epost svarer kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Trond Viken, på hendelsen:

- Statsrådene var invitert før Telenor-saken ble offentlig. Det er selvsagt alltid en vanskelig avveining i hvor langt man kan gå i å spøke om alvorlige saker. Samtidig er Nytt på Nytt et underholdningsprogram. Vi regner med at seerne greier å skille mellom de uttalelsene som kommer der, og virkeligheten, skriver Viken til Dagbladet

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram