Refset Schau på direkten

Folkekjære Arve Opsahl (81) fikk hedersstatuett under tv-overførte Komiprisen 2002 fra Chat Noir i går kveld. Takketalen brukte han til å refse Kristopher Schau på direkten.

1999 lå Arve Opsahl to måneder i respirator og måtte amputere et bein. At Kristopher Schau brukte denne hendelsen som spøk som gjest i «Mandagsklubben» på TVNorge, syntes Opsahl var sårende.

- Da en standupkomiker spøkte med at «Arve Opsahl har slanka seg, han har amputert beinet», var det mange som ble såret, sa Arve på direktesendt fjernsyn.

- Det er bare ett menneske jeg skal takke, og det er kona mi, som har sittet hjemme i 60 år og ventet på meg. Og så er jeg så ubeskjeden at jeg sier at dette fortjente jeg, sa skuespilleren og komikeren, før han gjøv løs på representanter for standupkomikerne.

I respirator

- Man skal være litt forsiktig med hva man spøker med. Da jeg lå i respirator, etter å ha amputert det ene beinet, fikk jeg høre den grove spøken. Meg såret den ikke, men det såret mange andre. Og en annen, uten min stahet og mitt pågangsmot, kunne blitt veldig lei seg, sa Opsahl til Dagbladet etter prisutdelingen.

- Det gikk jo bra med meg, men det er fordi jeg aldri ga opp. Jeg er så utrolig sta. Hvis man vil nok, så går det meste.

Kristopher Schaus vits i «Mandagsklubben» resulterte i en flom av telefoner hjem til Arve Opsahl og hans Mary da Arve var rekonvalesent hjemme.

- Folk var fly forbanna. De ringte og sa de syntes spøken var for jævlig. Det går an å spøke med mange ting, men der gikk han over streken, sier Opsahl.

Han mottok trampeklapp og stående ovasjoner både under og etter tv-sendingen. En strøm av kolleger gikk bortom ekteparet Opsahl, både for å gratulere med hedersprisen og for å støtte utspillet hans.

Rørt ektefelle

- Det er rørende, sa Mary Opsahl. Hun måtte felle ei tåre, både over mannens takketale og fordi minnene om spøken var ganske sterke.

Paret bestemte seg for å stå over festen på utestedet Lipp.

- Nå bærer det rett hjem. Jeg har sukkersyke, og nå venter det mat og medisin, sa Arve. Han overlot en stor blomsterkvast til kona, som fikk flere klemmer av mannen.

- Nei, jeg er 81. Jeg er for gammel til fest på Lipp! Ikke hører jeg heller, sa Opsahl og skrudde opp volumet på høreapparatet. Han hadde fått sagt noe han har brent inne med helt siden utsagnet kom i 1999.

Disse vant Komiprisen 2002

Beste kvinnelige artist i revy og komedie: Siw Anita Andersen

Beste forestilling: «Lompelandslaget legger lista ett hakk lavere»

Bransjeprisen: Tore Ryen

Beste standupartist: Sturla Berg-Johansen

Årets type: Espen Eckbo for «Asbjørn Bakke»

Beste mannlige artist i revy og komedie: Robert Stoltenberg

Årets nykommer: Lisa Tønne

Hedersprisen: Arve Opsahl

GROV SPØK: Kristopher Schau.
NYKOMMER : Lisa Tønne fikk nykommerprisen.
ENDELIG : Espen Eckbo som har tapt alle andre priser til Robert Stoltenberg.
LYKKELIG: Siw Anita Andersen fikk to priser.
OPPGJØR : Fra scenen på Chat Noir har Arve Opsahl gjennom åra lirt av seg utallige sketsjer. I går tok han et oppgjør med en ung kollega. - Det er enkelte ting man ikke spøker med, sa han og siktet til Kristopher Schaus fleip med hans beinamputasjon.