DEBATT

Voldtekt:

Refset voldtektsfrifinnelse - på premisser stikk i strid med egne kilder

Det er grovt uansvarlig å spekulere i at juryen frifant fordi de «trodde dette er mennesker som antar at det er greit å ha sex med barn på 13 år» når samtlige dokumenter i saken forteller det stikk motsatte.

PROBLEMATISK: Mahmoud Farahmand legger til grunn en helt annen begrunnelse, som står i direkte motstrid til det som beskrives både i dommen, skriver Doremus Schafer. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
PROBLEMATISK: Mahmoud Farahmand legger til grunn en helt annen begrunnelse, som står i direkte motstrid til det som beskrives både i dommen, skriver Doremus Schafer. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte reaksjoner fra flere hold da tre syriske brødre i 20-årene ble frifunnet i Gulating lagmannsrett i juni for å ha gjennomført samleie med en 13 år gammel jente i mai 2016, etter først å ha blitt dømt i tingretten.

Tingretten la til grunn at jenta hadde fortalt at hun var 18 år, og at den seksuelle omgangen var frivillig fra hennes side. Men etter norsk lov er samleie med så unge personer fortsatt forbudt under enhver omstendighet (ut fra prinsippet om at barn ikke kan samtykke til dette), og rubriseres automatisk som voldtekt, med en minstestraff på tre års fengsel. Brødrene innrømmet (i all hovedsak) de seksuelle handlingene, men mente at de hadde gjort alt de kunne for å kontrollere at hun faktisk var over seksuell lavalder, og at de dermed ikke var straffskyldige.

Tingretten konkluderte imidlertid (bl.a. ut fra at loven stiller ekstra strenge krav til hvor aktsom man må være med å sjekke alder i slike saker) med at «de ytre omstendighetene (...) tilsa at dette burde sjekkes ut nærmere», og at de dermed hadde opptrådt uaktsomt ved å ikke gjøre mer for å forsikre seg om dette før de hadde seksuell omgang med henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer