KRITISERER HØSTUTSTILLINGEN: Kunstner Rolf Grovens politiske verk ble refusert til årets Høstutstilling. Han mener utstillingen viser for lite figurativ og politisk kunst. Se verket litt lenger nede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
KRITISERER HØSTUTSTILLINGEN: Kunstner Rolf Grovens politiske verk ble refusert til årets Høstutstilling. Han mener utstillingen viser for lite figurativ og politisk kunst. Se verket litt lenger nede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Refusert av Høstutstillingen: - Islamkritikk kan være farlig

Kunstner Rolf Groven mener utstillingen har for lite politisk innhold.

(Dagbladet): - Jeg har ikke sett Høstutstillingen ennå, men den er nok ikke annerledes enn den pleier å være. Det er lite figurativ kunst, og lite politisk innhold, sier kunstner Rolf Groven til Dagbladet.

Den årlige utstillingen åpner for publikum lørdag ettermiddag. En rekke kunstnere får da utstilt sine verker på de myteomspunnede veggene på Kunstnernes hus i Oslo sentrum.

- Blir sett på som banalt Groven kan derimot ikke skryte av å være en av årets Høstutstillings-kunstnere. Han mener Norske Billedkunstnere, som arrangerer utstillingen, ikke vil ha figurativ og politisk kunst.

- Det er det ikke bare jeg som mener. I disse tider er folk veldig engasjert i politikk. Når man går på Høstutstillingen ser man ingenting av hva som foregår i samtida, sier han.

- Hvorfor er det sånn?

- Det har noe med moter og retninger å gjøre, og hva som er «in» å lage. Sånn har det alltid vært. Det figurative bildet blir ofte sett på som banalt, og det er heller ikke moteriktig. Men skal man uttrykke noe politisk, så er det vanskelig å komme forbi det figurative uttrykket, sier han, og legger til:

- Det er klart at det er mange som går på utstilling for å se det skjønne og det vakre, men min kritikk mot Høstutstillingen er at det er for ensidig.

- Islamkritikk Groven debuterte på Høstutstillingen i 1971, men har blitt refusert gjentatte ganger.

Verket han selv i år sendte inn til utstillinga, «Mannshoder», ble refusert. Det viser tre svartkledde IS-soldater som står klare til å halshugge tre menn i oransje fangedrakt. Ved siden av dem ligger en mann på knærne med hodet i sanden, og et avkappet hode. Resten av hodets kropp sitter på en stein.

På steinen står det skrevet «Je suis Charlie», og på flagget står den muslimske trosbekjennelsen, og sverdet skal ifølge Groven symbolisere trusselen mot de vanntro.

Den avhogde hånden skriver Grovens navn, og hodet og kroppen skal også være kunstneren selv.

- Islamkritikk kan være farlig. At det ligger en muslim med hodet i sanden, det er det mange som blir fornærma av, sier han, og legger til:

- Det er en parallell til det som skjedde i Frankrike. Dette er min måte å uttrykke meg på. Jeg blir inspirert av det jeg ser gjennom media, og dette er en speiling av det.

Inviterer Groven til å se årets utstilling Utstillingsleder ved Høstutstillingen, Charlotte Dølvik, forteller at juryen som bestemmer hvilke verk som stilles ut sitter i to år om gangen.

- Juryens kunstneriske avgjørelser må ikke begrunnes, og kan ikke overprøves. Utstillinga juryeres i to omganger, først på digital dokumentasjon og så sendes det inn originalverk. Første juryering gjøres anonymt, sier hun.

Til Grovens kritikk om at det er lite figurativ og politisk kunst, svarer Dølvik:

- Jeg vil gjerne invitere ham til å komme og se på utstillinga, og så kan han gjøre seg opp en mening etter det. Det er en del både figurativ og politisk kunst i år.

- Vi har tatt ut det beste Juryleder for Høstutstillingen, Vanna Bowles, vil også invitere Groven til å komme på besøk.

- Det er mange politiske verk, og det er også mange figurative verk. Så det kan jeg demantere ganske klart, sier hun.

- Hvordan har dere valgt ut verkene i år?

- Vi har tatt utgangspunkt i det som har kommet inn, og så har vi tatt ut det beste. Det er to gjennomgående linjer, det er mye politisk kunst, og så er det mye abstrakt kunst. Det er en linje som ligger i tiden. Men det har alltid vært en del figurativ kunst i høstutstillingen, og det er det i år også, sier hun.

- Hvorfor refuserte dere Grovens verk?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi fikk inn over 6000 verk, og hadde 2100 søkere. Da sier det seg selv at det er mange som ikke kommer inn, sier hun.

POLITISK KUNST: Rolf Groven mener Høstutstillingen tar inn for lite politisk og figurativ kunst. Foto: Rolf Groven
POLITISK KUNST: Rolf Groven mener Høstutstillingen tar inn for lite politisk og figurativ kunst. Foto: Rolf Groven Vis mer