Refusert, men vant

Johan Verdes første designprosjekt for danske Stelton fikk nylig en av verdens mest anerkjente designutmerkelser, iF Product Design Award. Produktserien ble refusert av den norske juryen bak «Merket for God Design».

Den erfarne industridesigneren Johan Verde (41) har høstet flere norske designpriser for tidligere prosjekter, men dette er første gang han henter hjem en «iF Product Design Award».

2000 søkere fra 37 land

Designkonkurransen - som nå er i sitt 50. år, fikk i år inn nesten 2000 søkere fra 37 land. Juryen lot seg imponere over Verdes nye barneservise «Rebel» i stål og porselen, som han har utviklet i samarbeid med den danske produsenten Stelton. Resultatet ble en utmerkelse som Stelton nå bruker aktivt i markedsføringen av den nye produktserien.

-  Jeg setter enormt pris på en slik internasjonal anerkjennelse, sier en glad Verde til Dagbladet, kort tid etter at utmerkelsen ble gjort kjent.

-  Mykere formspråk

Stelton er nærmest legendarisk innen dansk design, og produserte blant annet Arne Jacobsens prisbelønte kjøkkenserie «Cylinda Line».

-  Med «Rebel» valgte Stelton for første gang å arbeide med en norsk designer, og det er jeg svært stolt av, innrømmer Johan Verde.

-  I sin nye produktlinje ønsker de å bevege seg over i et mykere formspråk, og det harmonerer godt med mitt uttrykk.

Men «Rebel» var ikke godt nok for juryen som tidligere denne uka delte ut Merket for God Design. Norsk Designråd ga utmerkelsen til 28 norske produkter, valgt ut blant 149 søkere. I år var den faste kategorien «International Design Award» utelatt. På spørsmål fra Dagbladet bekrefter Verde at han søkte i denne klassen. Det endte med at «Rebel» ble refusert, og at prisen ble droppet.

Verde tar ikke refuseringen så tungt, men synes det er beklagelig at ikke en eneste norsk designer fortjente noen pris for internasjonale prosjekter i år.

-  Fagjuryen suveren

Leder for hovedjuryen, Per Arne Jensen hos porselensfabrikken Figgjo, ønsker ikke å si noe konkret om avgjørelsen.

-  Fagjuryen er suveren og tar sine beslutninger der og da, og vi offentliggjør ikke begrunnelser for hvorfor det gikk som det gikk. De refuserte får tilbud om en konsultasjon med leder av fagjuryen og en representant for designrådet, noe Verde ikke benyttet seg av, sier Jensen.

-  International Design Award ble droppet i årets tildeling. Hvor mange søkte i denne kategorien?

-  Det ønsker jeg heller ikke å kommentere.

International Design Award har ifølge Norsk Designråd som formål å «synliggjøre norskdesignede produkter utover Norges grenser, og tildeles norske designere og utenlandske oppdragsgivere for et spesifikt produkt de har utviklet sammen».

BARNESIKRET: Skåla i Johan Verdes nye barneservise «Rebel» er gummiert under, og en finesse i designet gjør at eventuelt søl renner rundt kanten og tilbake til bunnen av skåla.