Reggae, homohat og ytringsfrihet

Hvordan ville vi reagert hvis en nynazistisk artist var booket til en scene i Norge for å synge om hvor viktig det er å få skutt flere AUF-ere? Ville vi sagt «det er jo bare musikk»?

OPPFORDRER TIL DRAP: I morgen er den Jamaicanske reggaeartisten Sizzla booket på Rythm Club i Oslo. Sizzla synger om at alt homofile fortjener, er å bli skutt i munnen. At de må skytes fordi de er skitne og synder mot Gud. 
Foto: AP /Brad Barket
OPPFORDRER TIL DRAP: I morgen er den Jamaicanske reggaeartisten Sizzla booket på Rythm Club i Oslo. Sizzla synger om at alt homofile fortjener, er å bli skutt i munnen. At de må skytes fordi de er skitne og synder mot Gud. Foto: AP /Brad Barket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen er den Jamaicanske reggae-artisten Sizzla booket på Rythm Club i Oslo. Han var først booket på Rockefeller, men etter protester og krav om avlysning fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ble konserten flyttet. Sizzla synger om at alt homofile fortjener, er å bli skutt i munnen. At de må skytes fordi de er skitne og synder mot Gud. Men det er jo bare musikk, registrer jeg at flere har uttrykt i den siste ukas nettdebatter på bl.a. Gaysir.no. Det er jo lov å mene at homofili er synd. Det er jo ytringsfrihet her i landet.

I Norge gir vi til og med Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen som mener homofili er moralsk forkastelig. Men Nina Karin Monsen har aldri tatt til orde for å henrette homofile. Det er nemlig en vesentlig forskjell på å mene at homofili er forkastelig og en synd mot Gud og å ta til orde for at mennesker må avlives. Førstnevnte faller inn under ytringsfriheten, sistnevnte under straffeloven. Dette dreier seg nemlig ikke bare om musikk, dette er blodig alvor.

På Jamaica drepes flere homofile hvert eneste år. De skytes, de slås ihjel med planker og hakkes opp med macheter. De utsettes for daglig sjikane og grov vold. Det er rapportert flere såkalte «korrektive voldtekter» av lesbiske kvinner der de voldtas av menn som etterpå skjærer opp kjønnsorganene deres så «de bedre kan ta imot en mann» som man sier. Jeg har selv bodd på Jamaica i mange år og de seneste årene har denne voldsbølgen mot homofile eskalert. Drapene blir hyppigere, volden grovere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer