Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reggae på norsk er årets storselger

Men som nyankommet innvandrer nektet Admiral P å lære seg språket.

HAR SOLGT 20 000 SINGLER: Platetrofeene hoper seg opp for Admiral P. Han sier han er takknemlig overfor fansen som har gjort suksessen mulig. Foto: Pål Nordseth
HAR SOLGT 20 000 SINGLER: Platetrofeene hoper seg opp for Admiral P. Han sier han er takknemlig overfor fansen som har gjort suksessen mulig. Foto: Pål Nordseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sommer og sol i den populære sydendestinasjonen i Kroatia der Statoil hadde flydd inn 620 ansatte fra i alt 240 bensinstasjoner over hele Norge. Til å underholde: Carola Häggkvist og et knippe av Norges mest folkekjære artister. Stemningen under showet ble senere rapportert til Statoil Fuel & Retails informasjonsavdeling som «elektrisk». På scenen sto Madcon, Ravi, Linn Skåber, Henning Kvitnes og...

- Charter-Svein! Der har du en mann som ikke ter seg annerledes om han er på TV eller ikke. Jeg sier deg, at med den mannen, it ain't no show! Ho ho, ler Admiral P, mannen bak landeplagen «Snakke litt», som også var i Dubrovnik på bensinstasjonenes regning, og som akkurat nå er mildt opprømt over sine nye kjendisvenner.

Noe nytt For som Admiral P selv påpeker, har han holdt på med greiene sine i ti år, reist rundt med Nico D og kollektivet Jah Ark Manifest og spilt reggae for folk. Det eneste som har forandret seg, er at han har lagt om tekstene til norsk.

Og at han har solgt 20 000 eksemplarer — fysisk og digitalt — av «Snakke litt»-singelen.

Det gir trofé med valøren dobbel platinium i Norge, kommer på toppen av 8000 solgte «Jobber overtid»-EP?er, gir spillejobber som «Allsang på Grensen», Topp 20-showet og den for Statoil i syden, og må dermed kalles et mainstreamgjennombrudd godt som noe.

- Den eneste forskjellen for meg, er at lønna er bedre. Og pengene sparer jeg uansett til en regnværsdag. Jeg vet ikke selv hvorfor musikken slår an, men plateselskapet sier det skiller seg fra all annen musikk. Reggae på norsk er noe helt nytt, men det tenkte jeg ikke på da jeg la om fra engelske tekster.

- Jeg hadde bare fått tilbakemeldinger på at mange ikke skjønte hva jeg sang om, og tenkte at siden det finnes reggae på dansk, svensk og tysk, hvorfor ikke norsk, sier den halvt norske, halvt zambesiske 29-åringen som regner bantuspråket nyanja som sitt morsmål.

Snakker ikke om homohets Norsk begynte han å snakke først flere år etter at han kom til landet som 13-åring.

- Jeg nektet å snakke norsk i starten. Til slutt sendte de meg til en leir på Hudøy for å tvinge meg til å bli mer integrert og få meg venner. Og der måtte jeg snakke norsk. Så det funka, smiler han.

TETT PROGRAM: Admiral P er å se på mange festivalscener i sommer. 29-åringen vil ikke røpe sin egen sivilstatus, men sier det er greit å dra på turne fordi det er en del av jobben.
TETT PROGRAM: Admiral P er å se på mange festivalscener i sommer. 29-åringen vil ikke røpe sin egen sivilstatus, men sier det er greit å dra på turne fordi det er en del av jobben. Vis mer

-  Men jeg synes fortsatt det er vanskelig å skrive tekster på norsk. Det er og blir et stivt språk for meg. Det er ikke lett å få flyt i det.

Mindre lystig blir samtalen når vi spør om «Hva skjer», låta som ble trukket fra Admiral Ps mixtape «Musikal Bullitt — The Admiral P Story» i 2008 på grunn av en tekst som hetser homofile. Den har han i etterkant beklaget og forklart med kulturforskjeller. Nå vil han ikke si noenting.

-  Det best du ikke stiller spørsmål om det, for det er vi ferdig med, bryter admiralens manager inn.

-  Skulle du gjerne hatt det ugjort?

-  Ja. Men jeg vil helst ikke snakke om det, sier artisten selv.

INGEN ALTERNATIV KARREIEREPLAN: - Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke hadde hatt musikken å jobbe med, sier Admiral P.
INGEN ALTERNATIV KARREIEREPLAN: - Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke hadde hatt musikken å jobbe med, sier Admiral P. Vis mer