DEBATT

Debatt: Regionreformen

Regionreformen skaper flere problemer enn den løser

Lokalkunnskap vil ikke kunne ivaretas av politikere som er valgt fra helt andre deler av landsdelen de skal styre over.

PROTEST: Tannhelsetjenesten overføres fra fylkene til kommunene, til store protester fra både kommunene og tjenesten selv. Foto: Katja Kircher / Maskot / NTB Scanpix.
PROTEST: Tannhelsetjenesten overføres fra fylkene til kommunene, til store protester fra både kommunene og tjenesten selv. Foto: Katja Kircher / Maskot / NTB Scanpix.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kampen om plassering av politisk og administrativ ledelse i de nye fylkene er elefanten i rommet i forhandlingene mellom fylkeskommunene om en regionreform.

Dragkampen om hvem som vinner fylkeshovedstaden er kanskje lite synlig utad, men dominerende i prosessene innad.

Debatten om sammenslåinger tar det meste av oppmerksomheten i landets 19 fylkeskommuner for tiden. Regjeringen, sammen med KrF og Venstre, har satt som mål at vi skal ned til ti fylker, eller regioner som de nå sier.

Fylkene utreder konsekvenser for videregående opplæring, kollektivtrafikk, veier og kulturtilbud, men jeg forstår at det som kan bli avgjørende for konklusjonene rundt om i landet er hvem som vinner lokaliseringsstriden.

Bergen vinner Vestlandet, forstår jeg. Det er vanskelig å svelge for Rogaland og Sogn og Fjordane. I Nord-Norge er Troms positive til en sammenslåing som gir Tromsø ny status som nordnorsk hovedstad. Nordland og Bodø sier nei takk til det.

På Østlandet holder drøftingene fylkene imellom på å gå i stå fordi alle har sett sin by som hovedstad. Vestfold ser Tønsberg som det naturlige sentrum for sammenslåing av Telemark, Vestfold og Buskerud. Det er ikke Buskerud særlig glad for siden Drammen vil kunne vinne kampen om Østfold, Akershus og Buskerud blir nytt storfylke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer