Regisserer Ibsen

- Jeg har alltid trodd på å kaste meg ut på dypt vann, sier Lise Fjeldstad. Hun skal regissere Riksteatrets oppsetning av «Fru Inger til Østråt».

- Jeg kan ikke leve safe ennå. Det er for tidlig, smiler skuespilleren og regissøren.

Teatersjef Bente Erichsen hentet Lise Fjeldstad til Riksteatret etter selv å ha hørt hennes oppsetning av «Fru Inger til Østråt» i Radioteatret, og i går startet leseprøvene i Riksteatrets ærverdige lokaler i Oslo.

- Det er utrolig spennende å sette opp det samme stykket på en scene, og jeg gleder meg veldig.

- Jeg bruker minst like mye av meg selv som regissør. I og med at jeg selv har erfaring fra scenen, og kjenner skuespillernes problemer på kroppen, tror jeg at jeg kan være en god fødselshjelper, sier Lise Fjeldstad.

Som er full av lovord om hovedrolleinnehaver Eli Anne Linnestad.

Skuespilleren har selv et svært sterkt forhold til Ibsen. Gjennom et langt liv på scenen har hun spilt både Nora, Hedda Gabler, Elida Vangel i «Fruen fra havet», Agnes i «Brand», og sist Fru Alving i «Gjengangere».

- Jeg har vært utrolig heldig. Enhver Ibsen-skikkelse er en gave for en kvinne å få. Etter å ha spilt Nora for Fjernsynsteatret for snart 25 år siden, var jeg ikke den samme jenta. Det var en utrolig sterk opplevelse.

- Alle Ibsens kvinner har gjort noe med meg.

Men «Fru Inger til Østråt» har Lise Fjeldstad aldri spilt.

- Det er nesten merkelig at jeg aldri har gjort fru Inger. Slik jeg ser det er hun den mest moderne av alle Ibsens kvinner, fordi hun har makt. Som en kvinne med makt, som samtidig skal oppfylle rollene som hustru og elskerinne, går hun rett inn i den konflikt dagens kvinner er i, sier Lise Fjeldstad.

Regissøren har skrellet stykket for all ytre staffasje.

- Jeg har veldig sterke meninger om hvordan jeg vil gjøre dette. Stykket er av mange sett på som et av Ibsens mest historiske og politiske, men jeg er mest interessert i det psykologiske drama som ligger under. Det vil jeg finne. Min ambisjon er å komme inn i menneskene.

REGISSERER IBSEN: -Alle Ibsens kvinner har gjort noe med meg, sier skuespiller Lise Fjelstad.