«Midsommar»

- Regissert av satan selv

Skrekkfilmen «Midsommar» blir hyllet som en moderne «Motorsagmassakren».

SVENSK SKREKK: Filmen «Midsommar» finner sted i Sverige under midtsommerfeiringen, og tar i bruk skandinavisk folketro for å sette den rette skrekk-effekten. Utenlandske anmeldere hyller nå filmen: - Må være regissert av satan selv. Video: A24 Vis mer

Det nærmer seg premiere for en av sommerens store skrekkfilm-begivenheter. Regissør Ari Aster har gått fra mørke «Hereditary» til lys og sommerlig skrekk, med filmen «Midsommar». 26. juli kommer filmen til Norge.

Med skandinavisk folketro og svensk midtsommerfeiring som utgangspunkt, har filmen allerede fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flere anmeldere.

- Satan selv

Etter å ha sett filmen, har flere amerikanske filmskribenter tatt til Twitter for å dele sin reaksjon til Ari Asters siste skrekkfilm. Preston Barta hos FreshFictionTV er rimelig klar i sin dom:

- Jeg er ganske sikker på at filmen er regissert av satan selv. Faen, det var fascinerende. En syk reise inn i Hva-Faenland, skriver han Twitter.

Filmen følger en ung kvinne (Florence Pugh) som motvillig blir med sin kjæreste (Jack Reynor) på sommerferie til en av deres venners hjemby i Bygde-Sverige.

Der skal de ta del i en helt spesiell nidagers festival som bare skjer hvert 90. år.

Men så begynner merkelige og voldelige ting å skje. Snart blir det avslørt at bygdas innbyggere er med i en hedensk sekt, og den romantiske ferieturen blir til et reint mareritt.

SKANDINAVISK SKREKK: Regissøren av «Hereditary» følger opp suksessfilmen med skandinavisk skrekk. Til sommeren kommer «Midsommar», som tar utgangspunkt i svensk midtsommerfeiring og skandinavisk folketro. Video: A24 Vis mer

- En publikumsfavoritt

Slash Film-skribent Chris Evangelista er full av lovord, og hyller regissør Ari Aster.

- Jeg elsket hvert eneste sekund av denne nesten tre timer lange filmen. Fy F***. Ja, den er forstyrrende. Men den er også overraskende morsom. En absolutt publikumsfavoritt. Lenge leve Ari Aster, skriver han på Twitter.

Indiewire-anmelder David Ehrlich mener «Midsommar» vil «gjøre det samme for svenske, hedenske midtsommer-ritualer som «Psycho» gjorde for dusjer».

- Et psykedelisk eventyr om å kvitte seg med frykt og smerte - filmen er helt herlig fra sitt mareritt av en åpning, til sin blomstrende finale, sier han ifølge NZ Herald.

Bloody Disgusting-skribent Trace Thurman kaller «Midsommar» en «mind-fuck av høyeste rang» - og er tydelig i sin oppfordring: - Ikke gå glipp av denne, folkens!

Fangoria-skribent Phil Nobile Jr. går så langt som å kalle «Midsommar» 2000-tallets svar på en kjent klassiker av en skrekkfilm fra 70-tallet:

- Jeg er like overrasket over at jeg sier det, som du er over å lese det: Dette er «Motorsagmassakren» for 2000-tallet, skriver han på Twitter.

- STUMP, HARD VOLD: I samarbeid med skrekkfilmentusiastene i Blodklubben kårer Dagbladet tidenes skumleste skrekkfilm. I løpet av sommeren forklarer ekspertduoen hvorfor de mener disse ti filmene er tidenes beste. Dette er «Motorsagmassakren» fra 1974. Tør du å se? Video: Ingrid Cogorno / Bryanston Distributing Company Vis mer

- Et mesterverk

Ettersom Asters «Hereditary» var en så stor suksess, har det vært knyttet stor spenning til hvordan oppfølgeren ville bli. Ifølge The Independent ble «Hereditary» hyllet som «en av de skumleste filmene noensinne». Dagbladets anmelder kalte filmen en «uhyre effektiv grøsser», og ga den terningkast fire.

- Jeg var supernervøs da jeg gikk inn for å se «Midsommar», fordi jeg elsket «Hereditary», men fy f*** dere - «Midsommar» er et mesterverk, skriver skribent Shannon McGrew hos Nightmarish Conjurings.

Etter forhåndsvisningen av filmen i New York, avslørte regissør Ari Aster hvordan en normal hendelse fra hans eget liv har inspirert ham til å lage «Midsommar».

- For omtrent fire år siden fikk jeg tilsendt et bredt folk-horror-konsept fra et svensk produksjonsselskap som heter B-Reel, fortalte han, ifølge Entertainment Weekly.

- Veldig personlig

Det svenske produksjonsselskapet hadde pitchet konseptet «amerikanere-reiser-til-Sverige-og-blir-drept», uten at Ari Aster så noen umiddelbar måte å løse det på. Det «føltes ikke ut som ham», fortalte han.

- Men så gikk jeg gjennom et samlivsbrudd på den tida, som var virkelig ferskt. Jeg så en mulighet for å koble samlivsbrudd-filmen med en folk-horror-undersjanger, og gjøre det til en stor, dramatisk samlivsbrudd-film. Etter det ble det veldig personlig for meg.

På rollelista finner vi skuespillere som Florence Pugh (23), kjent fra Lady Macbeth, Jack Raynor (27), Will Poulter (26), kjent fra «Black Mirror: Bandersnatch» og William Jackson Harper (39) fra «The Good Place». I tillegg spiller også Vilhelm Blomgran, Archie Madekwe og Ellora Torchia i «Midsommar».