Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Regissøren: - Han kan bli en ny Aksel Hennie

Se traileren på Detektiv Downs her.

(Dagbladet:) 25. oktober er det premiere på filmen «Detektiv Downs», der Svein André Hofsø spiller privatdetektiven Robert Bogerud.

Traileren til filmen ligger øverst i denne saken.

Regissør Bård Breien er svært fornøyd med filmen. Han har også selv skrevet manus, sammen med danske Eske Troelstrup.

Ideen fikk han etter en kommentar da en av de første Varg Veum-filmene skulle spilles inn. «Skal jeg lage film om privatdetektiver, skal det jammen være en privatdetektiv som har Downs syndrom», sa Breien til kompisen. Først etterpå skjønte han at det kunne være en god idé.

Lette lenge Fra begynnelsen av var han opptatt av at hovedrolleinnehaveren ikke bare skulle spille at han hadde Downs syndrom — men at han fant en skuespiller som hadde det.

- Jeg tok kontakt med alle arbeidssteder for psykisk utviklingshemmede på Østlandet — først per brev, og så ved at jeg dro rundt og traff folk. Ganske sent i prosessen snakket jeg med et sted som heter Fønix i Sandefjord, som skrøt fælt av en fyr. Da Svein André kom på audition, visste jeg at han var den rette, forteller Breien.

- En ny Aksel Hennie - Da du begynte arbeidet, sa du at den som får hovedrollen blir den nye Aksel Hennie. Tenker du fortsatt det?

- Ja, det tror jeg fortsatt. Han kan bli en ny Aksel Hennie - det er en ny filmstjerne på gang. Nå får vi se hva som skjer videre, sier Breien, som understreker at filmen ikke er et innlegg i debatten om Downs syndrom og sorteringssamfunn.

- Men folk som ser den, kan jo tenke det de vil sjæl. Svein André klarer å gjøre noe de fleste ikke trodde var mulig, og det kan jo få folk til å tenke litt, sier Breien.

Filmen har budsjett på 24 millioner kroner. 8,8 millioner av dette kommer fra Norsk Filminstitutt.

DETEKTIV MED HATT: Svein André Hofsø spiller privatdetektiven Robert Bogerud. Foto:  Friland Produksjon.
DETEKTIV MED HATT: Svein André Hofsø spiller privatdetektiven Robert Bogerud. Foto: Friland Produksjon. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling