«The Nightingale»

Regissøren forsvarer kontroversielle voldtektsscener

- Filmen handler ikke om vold, sier filmskaper Jennifer Kent.

FORLOT KINOSALEN: Da filmen «The Nightingale» nylig hadde premiere i Australia, forlot flere kinogjengere salen etter å ha sett brutale voldsscener mot kvinner og barn. Video: IFC Films Vis mer

Den australske filmregissøren Jennifer Kent går nå ut og forsvarer de kontroversielle voldtektsscenene i sitt siste prosjekt «The Nightingale». De siste dagene har enkeltscener i filmen hennes fått mer oppmerksomhet enn budskapet.

- Selv om «The Nightingale» inneholder historisk korrekte gjengivelser av kolonivold og rasisme mot vår innfødte befolkning, handler ikke filmen om vold. Den handler om behovet for kjærlighet, medfølelse og snillhet i mørke tider, sier Kent i en uttalelse.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, sjokkerer flere av scenene til Kent. Etter en førpremiere i Australia søndag kom applausen, men underveis hadde også flere i publikum forlatt kinosalen. Filmanmeldere har stilt spørsmål ved om mengden av grov vold kommer i veien for karakterer og handling.

Skildrer brutalitet

«The Nightingale» tar for seg den svært brutale britiske kolonialiseringen av Tasmania på starten av 1800-tallet, og filmen holder ikke tilbake på sterke skildringer av drap og voldtekter, begått i regi av imperiets soldater.

BBC skriver at Kent er blitt kontaktet av ofre for seksuell vold som er takknemlige for filmens ærlighet og takker henne for at tar opp tematikken.

- Dette hadde ikke skjedd dersom filmen ikke var laget på en skikkelig måte eller var spekulativ, sier Kent, som også har samarbeidet med aborginerbefolkningen i Australia for å gi et sannferdig bilde av urbefolkningens historie.

Hevnlyst

«The Nightingale» forteller historien om den 21 år gamle irske straffangen Clare, spilt av Aisling Franciosi.

Hun jager en britisk offiser og hans soldater gjennom den tasmanske villmarka, fast bestemt på å ta hevn for grusomhetene som han har utsatt hennes familie for. På veien får hun hjelp av en aborigin ved navn Billy - som også sliter med voldstraumer.

Filmen ble vist søndag kveld som en del av Sydney Film Festival, med over 1000 solgte billetter. Australske medier har rapportert fra visningen - og skriver at filmens første del konfronterer publikum med flere lange voldtektsscener.

Etter planen blir det norgespremiere i november.