Regissører slakter Amanda-showet

Lei av overflatisk glamour.

(Dagbladet.no): - Vi bør være stolte av oss selv, og ikke prøve å kopiere Hollywood, sier Petter Næss.

I kveld er det duket for filmprisutdelingen Amanda på TV 2. Den kjente regissøren, som er Haugesund-aktuell med filmen «Tatt av kvinnen,» mener utdelingen har blitt for glamorøs.

- Jeg har jo naturligvis ikke sett kveldens show, men inntrykket de siste åra er at Amanda har fått et stadig større fokus på glamour og mindre på faglig innhold, sier Næss.

- Statist i eget show

Regissør Hans Petter Moland, som blant annet står bak «Gymnaslærer Pedersen», mener TV-sendingene må ta sin del av skylda.

- Om det skal være en pris som skal være gjev å få, bør man glemme fullstendig rammen og behovet for TV-oppmerksomhet, og heller satse på å opprette en pris som gjør at man føler seg fortjent til å bli æret av sine kolleger. I den sammenheng syns jeg Amanda er blitt helt irrelevant. Filmbransjen burde opprette en pris de selv hadde ansvaret for, og drite i om det er noen andre som er interessert i å se på det, sier han.

Moland mener Amanda har vært avhengig av goodwill fra TV altfor lenge.

- Filmbransjen har blitt statist i et tv-show, ikke deltaker i en utdeling som er beregnet på å hedre kolleger, sier han.

FOR GLAMORØS: Petter Næss (til høyre) savner fokus på faglig innhold. Her sammen med hovedrolleinnehaverne i «Tatt av kvinnen», Trond Fausa Aurvåg og Mariann Saastad Ottesen. Foto: ERLING HÆGELAND
FOR GLAMORØS: Petter Næss (til høyre) savner fokus på faglig innhold. Her sammen med hovedrolleinnehaverne i «Tatt av kvinnen», Trond Fausa Aurvåg og Mariann Saastad Ottesen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Regissør Erik Poppe, som står bak «Hawaii, Oslo» sitter selv i juryen. Han er negativ til glamfokuset.

- Det er negativt hvordan TV 2 setter høye premisser for at utdelingen handler om det som skjer i pausen og lite med det som har med film å gjøre. Det bør heller handle om å dyrke kjærligheten til filmen, sier han.

Allværsjakker og knekkebrød

Petter Næss mener det må være viktigere å få fram hva filmene handler om enn hvilke kjoler og designere som har kledd opp skuespillerne.

- Jeg aner ikke hvilken schwung showet har for norsk film. Hvis Amanda-utdelingen kan bidra til å gi norsk film mer oppmerksomhet, er det positivt. Selv om jeg tviler på at selv de flotteste kjoler selger kinobilletter, sier han.

- Men rent faglig er det så som så. Amanda-statuetten er tung, men hvor mye den veier i verdi er individuelt, sier Næss.

«Elling»-regissøren røper at det ikke er mye glamour under filminnspillingene.

- Det er mye allværsjakker og vått knekkebrød. Jeg har flere ganger stått i vind og ti minus og tenkt «hvor faen er all glamouren vi leser om?» Sånn sett kan jeg godt forstå at skuespillere som har stått i parkdress og frosset i flere måneder, synes det er stas ta på seg kjole. Det er bonusordningen.

- Lavt selvbilde

I år skal blant annet Lauren Bacall og Marianne Faithfull kaste glans over Haugesund filmfestival.

Petter Næss registrerer at utenlandske stjerner fronter festivalen.

- At de «viktigste» stjernene i en norsk filmfestival kommer utenfra, kan vitne om litenhet og lavt selvbilde i forhold til hva vil selv har å komme med. Og det er jo litt trist. Vi bør være stolte av det vi har og ha tillit til det vi leverer som filmnasjon, sier han.

Næss gleder seg til å åpne filmfestivalen i Haugesund med «Tatt av kvinnen», men innrømmer at det er med skrekkblandet fryd.

- Jeg er superstolt over at vår film får være åpningsfilmen. Men nerver som et uvær, det har jeg.

- Rimer ikke

- Vi må lage dette også for TVs premisser hvis vi vil nå fram til et så stort seerpublikum som mulig, sier festivaldirektør og medlem i Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik.

Han har respekt for regissørenes synspunkter, men får det ikke til å rime i forhold til tilbakemeldingene komiteen fikk fra bransjen i fjor.

- Det som gikk igjen, både fra presse og filmbransje, var at utdelingen fikk et skikkelig løft, sier han.

Løvvik mener det er en balansegang mellom den faglige delen og underholdningsdelen.

- Amanda er jo tross alt også et underholdningsprogram. Vi kan ta Amanda vekk fra tv og gjøre det til en ren bransjefest, men da blir det i familien.

IRRELEVANT: Hans Petter Moland mener man bør opprette en pris som filmskaperne selv mener er gjev å få.