DEBATT

Regjerer bak lukkede dører

Hvor har Anundsen gjort av offentlighetsprinsippet?

STILLE SOM EN MUS:  Justisminister Anders Anundsen (FrP) har ikke sagt stort om saken om de tvangsretunerte asylbarna.
STILLE SOM EN MUS: Justisminister Anders Anundsen (FrP) har ikke sagt stort om saken om de tvangsretunerte asylbarna. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Anundsen har ikke vært særlig snakkesalig i det siste. Dette til tross for omstridte politiske inngrep og et økende behov for forklaring i saken om tvangsretur av asylbarn. Han har mye han skal svare for i dag, under Stortingets kontrollhøring. Anundsen sier han ser fram til dette. Juss-Buss er spente på hans redegjørelse.

I utgangspunktet gjelder høringen regjeringens instruks om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle stå først i køen for uttransport. Av uklare årsaker ble mange av disse barna likevel sendt ut, noe Justisdepartementet ble holdt løpende orientert om. Regjeringens påfølgende bortforklaringer og ansvarsfraskrivelser er mildt sagt vage. Det hjelper ikke at Anundsen unngår å stille til debatter og intervjuer.

Ytterligere forhold er etter hvert avdekket i forbindelse med asylbarnsaken. Regjeringens mål om å returnere 1900 asylsøkere, gikk på bekostning av barnefamilier fordi det var vanskeligere å finne asylsøkere som av ulike grunner har «gått under jorda».

Torsdag ble det klart at Anundsen har hemmeligholdt brev fra afghanske myndigheter der de protesterer mot Norges rekordmange tvangsreturer av barn. Afghanistan truer med å stenge grensen. I forbindelse med det økte omfanget av returer, uttalte Anundsen til Stortinget før jul at ??det åpnet seg returmuligheter?? blant annet til Afghanistan. Han unnlot å nevne brevet Justisdepartementet mottok i november.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.