STILLE SOM EN MUS:  Justisminister Anders Anundsen (FrP) har ikke sagt stort om saken om de tvangsretunerte asylbarna.
STILLE SOM EN MUS: Justisminister Anders Anundsen (FrP) har ikke sagt stort om saken om de tvangsretunerte asylbarna.Vis mer

Regjerer bak lukkede dører

Hvor har Anundsen gjort av offentlighetsprinsippet?

Meninger

Anundsen har ikke vært særlig snakkesalig i det siste. Dette til tross for omstridte politiske inngrep og et økende behov for forklaring i saken om tvangsretur av asylbarn. Han har mye han skal svare for i dag, under Stortingets kontrollhøring. Anundsen sier han ser fram til dette. Juss-Buss er spente på hans redegjørelse.

I utgangspunktet gjelder høringen regjeringens instruks om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle stå først i køen for uttransport. Av uklare årsaker ble mange av disse barna likevel sendt ut, noe Justisdepartementet ble holdt løpende orientert om. Regjeringens påfølgende bortforklaringer og ansvarsfraskrivelser er mildt sagt vage. Det hjelper ikke at Anundsen unngår å stille til debatter og intervjuer.

Ytterligere forhold er etter hvert avdekket i forbindelse med asylbarnsaken. Regjeringens mål om å returnere 1900 asylsøkere, gikk på bekostning av barnefamilier fordi det var vanskeligere å finne asylsøkere som av ulike grunner har «gått under jorda».

Torsdag ble det klart at Anundsen har hemmeligholdt brev fra afghanske myndigheter der de protesterer mot Norges rekordmange tvangsreturer av barn. Afghanistan truer med å stenge grensen. I forbindelse med det økte omfanget av returer, uttalte Anundsen til Stortinget før jul at ??det åpnet seg returmuligheter?? blant annet til Afghanistan. Han unnlot å nevne brevet Justisdepartementet mottok i november.

Det kan virke som om Anundsen foretrekker å gjøre ting i det skjulte. For hvor er det blitt av offentlighetsprinsippet i denne saken? Hendelsesforløpet minner ikke om de demokratiske prosesser som vi liker å basere vårt lands politikk på. Avgjørelsene bærer heller preg av et regime hvor Anundsen gjør som han vil, helst bak lukkede dører.

Juss-Buss er svært spente på høringen i Stortinget. Innvandringspolitikken til Anundsen mistenkeliggjør og kriminaliserer det å være utlending. Den framstår som usammenhengende og bærer preg av forhastede avgjørelser kun egnet til «å vise handlekraft».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.