Regjering uten støtte

Ingress

Meninger

På kort tid har regjeringen gått på to sviende nederlag. De to samarbeidspartnerne, Venstre og KrF, ble enige med de rødgrønne om elektrifisering av Utsira sist uke. Særlig Frp var rasende. Nestleder Per Sandberg mente partnerne hadde gått bak ryggen på regjeringen, og at det var et klart brudd på avtalen om først å snakke med hverandre. Denne uka havarerte jordbruksavtalen etter at regjeringen sa nei til kravene fra sentrumspartiene. Det kan igjen ende med at Venstre og KrF finner sammen med resten av opposisjonen i Stortinget mot regjeringspartiene. Da henger også samarbeidsavtalen i en tynn tråd.

Regjeringens uforsonlige linje i jordbruksoppgjøret kan tyde på at Høyre og Frp har ønsket å statuere et eksempel overfor partnerne. De vil ikke akseptere utpressing og slalåmkjøring. I Frp er frustrasjonen stor over at to småpartier får så godt betalt for sin støtte, og det sies nå rett ut at det er grenser for hvor mange nederlag regjeringen kan leve med. Det er selvfølgelig riktig, men da er det ubegripelig at regjeringen med åpne øyne styrer mot et nederlag slik man har gjort i jordbruksoppgjøret. Sylvi Listhaugs dramatiske omlegging har verken flertall i Stortinget, eller blant folk flest, viser målinger. Et klart flertall blant velgerne støtter bøndene, og i Ipsos ferske partibarometer for Dagbladet, blir Listhaugs håndtering av jordbruksoppgjøret regelrett slaktet.

De fire samarbeidspartnerne bedyrer at tonen dem imellom er blitt bedre, men det er lite overbevisende. Avtalen var på papiret sårbar i og med at avstanden mellom dem er stor på flere områder. Det var Erna Solberg smertelig klar over og strakte seg derfor svært langt for å få Venstre og KrF med i regjering. Det forklarer trolig den ulykksalige avtalen om reservasjonsrett, hvor Høyre mener partiet måtte ta en urimelig stor del av belastningen. Da er det ekstra bittert at KrF i neste øyeblikk slår seg sammen med de rødgrønne om en Utsira-løsning, og attpåtil feirer seieren med felles pressemøte i Stortingets vandrehall.

Regjeringen antyder at de er utsatt for et politisk spill, men det er den politiske tyngdekraften som gjelder. Flertallet i Stortinget ligger ikke så langt til høyre som regjeringen ønsker, og når Solberg lar Frp få fullt gjennomslag i et så viktig spørsmål som landbrukspolitikken, kan selv ikke Venstre og KrF være med på ferden. Det er mulig de fire kan lære seg å snakke bedre sammen, men det endrer ikke de politiske realitetene. En mindretallsregjering må avfinne seg med å styre gjennom sentrum, eller ta konsekvensene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.