DEBATT

Debatt: Private barnehager

Regjeringa kan ikke sitte stille og se på denne utviklingen

Kommersielle selskaper kjøper opp og skviser ut de mindre og ideelle barnehagene. Vi trenger konkrete endringer for å tilpasse dagens regelverk til den faktiske virkeligheten.

MILLIARDOVERSKUDD: Nye tall fra SSB viser at overskuddet for private barnehager i 2017, endte på til sammen 1,2 milliarder kroner. Av dette ble 11 prosent overført til eierne som utbytte. Det tilsvarer rundt 2000 nye barne- og ungdomsarbeidere eller 1500 flere barnehagelærere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MILLIARDOVERSKUDD: Nye tall fra SSB viser at overskuddet for private barnehager i 2017, endte på til sammen 1,2 milliarder kroner. Av dette ble 11 prosent overført til eierne som utbytte. Det tilsvarer rundt 2000 nye barne- og ungdomsarbeidere eller 1500 flere barnehagelærere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Anne Lindboe beskylder meg for lav treffsikkerhet (Dagbladet, 25. februar) når jeg foreslår nye grep for å regulere barnehagesektoren for å sikre at fellesskapets penger faktisk går til å sikre alle barn et trygt og godt tilbud.

Man skulle tro at alle kunne være enige om at økonomiske tilsyn i private barnehager ikke er annet enn sunn fornuft. Særlig i en sektor som blir stadig mer kommersialisert og dominert av store, internasjonale selskaper som ser gode muligheter for lukrative investeringer.

Daglig leder i den private Trollsteinen barnehage, Bente Seierstad, er klok når hun advarer Lindboe i et innlegg på barnehage.no mot å framstille sektoren som mer kontrollert og underlagt tilsyn enn den faktisk er. Seierstad frykter at oppslag om ulovlig bruk av barnehagepenger vil svekke tilliten til de som driver seriøst.

Det er komplett uforståelig at ikke PBL og Høyre ser det samme som henne.

At vi driver økonomisk tilsyn i private barnehager, skulle bare mangle. Likevel ble det ikke ført et eneste særskilt økonomisk tilsyn under det forrige Høyre-byrådet i Oslo. Barnehagene forvalter betydelige verdier på vegne av fellesskapet, og den økende kommersialiseringen av sektoren er bekymringsfull.

Nye tall fra SSB viser at overskuddet for private barnehager i 2017 endte på til sammen 1,2 milliarder kroner og av dette ble 11 prosent overført til eierne som utbytte. Det tilsvarer rundt 2000 nye barne- og ungdomsarbeidere eller 1500 flere barnehagelærere.

Vi ser også at kommersielle selskaper kjøper opp og skviser ut de mindre og ideelle barnehagene. Mangfoldet blir altså mindre.

Regjeringa kan ikke sitte stille og se på denne utviklingen. Vi trenger konkrete endringer for å tilpasse dagens regelverk til den faktiske virkeligheten.

Det handler blant annet om å endre private barnehagers livslange rett til kommunalt tilskudd, muligheten til å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager, og krav om at ansatte i private barnehager får likeverdige lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjonsavtale, som ansatte i kommunale barnehager.

I dag får private barnehager et pensjonspåslag på rundt 13% av lønnsutgiftene, mens de i gjennomsnitt bare bruker 5-6%. Enten må reglene endres, eller så må tilskuddet tilpasses private barnehagers faktiske utgifter til pensjon.

Barna våre fortjener størst mulig grad av trygghet. Gode barnehager er helt avgjørende for barns helse og utvikling. Derfor er vi så opptatt av at pengene til barnehager faktisk går til barna, ikke til profitt for eiere eller investorer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer