LEDER

Regjeringen åpner for at politikere kan sladde dokumenter uten kontroll

Dagbladet mener: Dette går løs på selve infrastrukturen som skal sikre etterettelighet i offentlig forvaltning.

VIL STRAMME INN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara har sendt høringsnotatet om innstramminger på vegne av regjeringen. Foto Tore Meek / NTB scanpix
VIL STRAMME INN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara har sendt høringsnotatet om innstramminger på vegne av regjeringen. Foto Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen snurper igjen sekken. I sommer har de for alvor gått løs på offentlighetens rett til innsyn. Fra før er det kjent at de har reagert på at offentligheten har rett til innsyn i statsrådenes kalenderoppføringer. Dette har vært praktisert over flere år, men Erna Solberg har nå tatt initiativ til innstramminger. Hun mener innsynsretten innbærer «overvåking», selv om hun og andre statsråder har full anledning til å unnta sensitive opplysninger før innsyn gis. Solbergs reaksjon kom etter at Dagbladet søkte innsyn i hennes kalender, men fikk avslag - hvorpå Sivilombudsmannen i en uttalelse slo fast at denne avisa hadde rett til innsyn.

Regjeringen stopper ikke der. Innstrammingsforslaget om kalenderinnsyn ble nemlig servert med en rosin i pølsa. I samme høringsnotat vil regjeringen hindre Sivilombudsmannen i å få tilgang til såkalte r-notater - notater i forbindelse med regjeringens møter. Sivilombudsmannen - «folkets advokat» - er Stortingets ombudsmann for forvaltningen, og har til oppgave å sikre at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot den enkelte borger. I et intervju i dagens avis reagerer sivilombudsmann Aage Thor Falkanger kraftig på forslaget, og sier det vil svekke deres mulighet til å utføre oppdraget. Saken er svært alvorlig. Vi mener regjeringen med dette går løs på selve infrastrukturen som skal sikre gjennomsiktighet og etterettelighet i offentlig forvaltning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer