VIL STRAMME INN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara har sendt høringsnotatet om innstramminger på vegne av regjeringen. Foto Tore Meek / NTB scanpix
VIL STRAMME INN: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara har sendt høringsnotatet om innstramminger på vegne av regjeringen. Foto Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Regjeringen åpner for at politikere kan sladde dokumenter uten kontroll

Dagbladet mener: Dette går løs på selve infrastrukturen som skal sikre etterettelighet i offentlig forvaltning.

Meninger

Regjeringen snurper igjen sekken. I sommer har de for alvor gått løs på offentlighetens rett til innsyn. Fra før er det kjent at de har reagert på at offentligheten har rett til innsyn i statsrådenes kalenderoppføringer. Dette har vært praktisert over flere år, men Erna Solberg har nå tatt initiativ til innstramminger. Hun mener innsynsretten innbærer «overvåking», selv om hun og andre statsråder har full anledning til å unnta sensitive opplysninger før innsyn gis. Solbergs reaksjon kom etter at Dagbladet søkte innsyn i hennes kalender, men fikk avslag - hvorpå Sivilombudsmannen i en uttalelse slo fast at denne avisa hadde rett til innsyn.

Regjeringen stopper ikke der. Innstrammingsforslaget om kalenderinnsyn ble nemlig servert med en rosin i pølsa. I samme høringsnotat vil regjeringen hindre Sivilombudsmannen i å få tilgang til såkalte r-notater - notater i forbindelse med regjeringens møter. Sivilombudsmannen - «folkets advokat» - er Stortingets ombudsmann for forvaltningen, og har til oppgave å sikre at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot den enkelte borger. I et intervju i dagens avis reagerer sivilombudsmann Aage Thor Falkanger kraftig på forslaget, og sier det vil svekke deres mulighet til å utføre oppdraget. Saken er svært alvorlig. Vi mener regjeringen med dette går løs på selve infrastrukturen som skal sikre gjennomsiktighet og etterettelighet i offentlig forvaltning.

Forslaget er særlig inngripende fordi det også vil unnta dokumenter der r-notater er omtalt eller sitert. Det gir vide muligheter for omgåelse av Sivilombudsmannens krav på tilgang. Regjeringen begrunnen innstrammingen med at Sivilombudsmannen ikke skal kontrollere deres arbeid. Det er riktig, men han skal kunne kontrollere statsrådene og deres departementer. Uten tilgang til r-notater, eller dokumenter som omtaler dem, vil Sivilombudsmannen arbeide delvis i blinde. Det er uholdbart i praksis og prinsipielt uforsvarlig - staten åpner med dette for at politikerne kan sladde dokumenter uten kontroll.

Sivilombudsmannen er viktig for deg og meg. Det er dette organet du kan gå til dersom du føler deg overkjørt av offentlige myndigheter. Det er også her pressen henvender seg når dokumenter gjemmes bort. Sivilombudsmannen kastet for eksempel lys over informasjon som finansminister Siv Jensen hadde unndratt offentligheten i striden om SSB tidligere i år. Sivilombudsmannen har taushetsplikt, og har allerede tilgang på gradert informasjon. Dette håndteres på en god måte i dag. Å innskrenke retten til tilgang er dermed en grov mistillitserklæring fra regjeringens side, og må stoppes i Stortinget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.