LEDER

Regjeringen ba om juling

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringspartiene må ha visst at forslaget om å endre permitteringsreglene ville føre til bråk. I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for inneværende år foreslo regjeringen å øke bedriftenes lønnsansvar ved permittering fra 10 til 20 dager. Endringsforslaget fikk flertall i Stortinget og er gjennomført fra og med i år, til store protester fra så vel arbeidsgivere som arbeidstakere. Både LO og NHO advarte mot endringen. Nylig kom det fram at endringen har ført til at færre blir permittert, men at flere blir arbeidsledige. Å lønne permitterte i ytterligere 10 dager, når driften går så dårlig at bedriften ser seg nødt til å permittere, blir for dyrt. Oppsagte arbeidstakere kommer raskere over i ledighetskøen og vil derfra orientere seg mot nye bedrifter for å få jobb og tape minst mulig økonomisk. Som permitterte vil de normalt se situasjonen an, og se om ordrer kommer inn og ens egen bedrift kommer over kneika.

Når og hvis konjunkturene bedrer seg har bedriftene mistet verdifull kompetanse som det tar langt tid å bygge opp. De ansatte har tatt den med seg. Disse virkningene ble grundig belyst på et særskilt seminar som ble holdt nylig, i regi av Norsk Industri, Byggenæringens Landsforening, Fellesforbundet og LO. Fredag gjentok direktør Knut Sunde i Norsk Industri sin argumentasjon i morgennyhetene, etter at det ble kjent at skipsverftet Storesund marine på Karmøy har måttet si opp 40 av sine 170 ansatte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer