DYRT: Sigaretter er dyrt. Det er legemidlene for å slutte å røyke også. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DYRT: Sigaretter er dyrt. Det er legemidlene for å slutte å røyke også. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Regjeringen blåser i røykerne

Det medisinske grunnlaget for en prioritering av ereksjonssvikt fremfor tobakksskader er direkte syltynt.

Meninger

For oss som ser skadene av tobakksrøyking, er den nye legemiddelmeldingen en stor skuffelse. Regjeringen bruker ikke muligheten til å åpne for røykesluttmidler på blåresept. Resultatet er en halvhjertet tobakkspolitikk med nye restriksjoner, men liten vilje til å hjelpe de som allerede er tobakksavhengige. I mange år har vi som er opptatt av tobakksskader påpekt det merkelige i å beholde den såkalte «moralparagrafen» i legemiddelforskriften. Paragraf 14. 14 bestemmer at legemidler til bruk mot tobakksavhengighet, alkoholproblemer, ereksjonssvikt og hårtap ikke skal kunne forskrives på blåresept. Konsekvensen er at medisinene blir langt dyrere for norske pasienter enn andre legemidler. Nå stryker regjeringen alkohol og ereksjonsproblemer fra paragrafen, men ikke røykeslutt. Det medisinske grunnlaget for en prioritering av ereksjonssvikt fremfor tobakksskader er direkte syltynt.

Hvert år går 20.000 norske kvinner og menn inn til en lege som gir dem diagnosen kols. Dette er en alvorlig lungesykdom, og for mange er det særlig ett enkelt tiltak som vil gi stor positiv effekt: Å stumpe røyken. I legenes verktøykasse er hjelp til røykeslutt et svært viktig verktøy, og samtidig det eneste virkemiddelet som helsevesenet ikke kan finansiere. Listen over eksperter og organisasjoner som støtter blåreseptdekning for røykesluttlegemidler er lang. Kreftforeningen, LHL, Leger engasjert i røykeslutt og Helsedirektoratets eksperter er alle enige. I tillegg har Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten allerede konkludert med at legemidler på røykeslutt bør prioriteres og dekkes av blåresept. Helseminister Høie har tidligere vist stor interesse for en restriktiv tobakkspolitikk, blant annet med radikale forslag til merking av tobakkspakker. Nå har han en mulighet til å gjøre ord til handling og faktisk bidra med hjelp til røykeslutt til noen av dem som trenger det aller mest. Vi håper at regjeringen vil se det urimelige i å glemme røykerne i denne sammenhengen, og åpne for at også legemidler for røykeslutt kan vurderes for blåresept.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.