ØKENDE PENGEBRUK: Finansminister Siv Jensen legger i dag fram et statsbudsjett hvor oljepengebruken fortsetter å vokse raskere enn økonomien. Her er hun på Marienlyst, klar for å møte i Politisk kvarter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ØKENDE PENGEBRUK: Finansminister Siv Jensen legger i dag fram et statsbudsjett hvor oljepengebruken fortsetter å vokse raskere enn økonomien. Her er hun på Marienlyst, klar for å møte i Politisk kvarter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Statsbudsjettet 2018:

Regjeringen bruker fortsatt for mye oljepenger

Siv Jensen legger i dag fram et statsbudsjett hvor veksten i oljepengebruken er lavere enn på lenge. Men både bruken og veksten er fortsatt for høy.

Kommentar

Vi har hørt det igjen og igjen. Både i valgkampen og i oppkjøringen til dagens statsbudsjett. Det blir tøffere tider framover. Ikke for norsk økonomi, altså. Norsk økonomi går bedre og bedre, noe også prognosene Finansdepartementet legger fram i dagens statsbudsjett understreker. Men for politikerne som skal prioritere innenfor rammene av statsbudsjettet blir det vanskeligere nå.

Oljefondet vil ikke vokse noe særlig mer. Det vil heller ikke oljepengebruken. Den har nådd grensen handlingsregelen, etter at den ble revidert i vinter, nå setter. Men selv om denne stortingsperioden skulle bli vanskelig, skulle dette budsjettet samtidig være periodens enkleste å holde igjen i.

For det er i dette budsjettet de ekstraordinære tiltakspakkene for Sør- og Vestlandet faller bort. Det er i dette budsjettet skatteinntektene øker mer enn ventet, på grunn av tiltakende økonomisk vekst. Det er i dette budsjettet utgiftene til mottak av asylsøkere fortsatt er fallende fra rekordnivået i 2017.

Det er i dette budsjettet Oljefondet er rekordstort, på grunn av svak kronekurs og sterk vekst i verdens aksjemarkeder. Og som ikke det var nok, så er det dette budsjettet som legges fram fire år før et stortingsvalg, og to år før et lokalvalg.

Derfor er det ikke så oppløftende som man kanskje skulle håpe at regjeringen neste år legger opp til den laveste økningen i oljepengebruken siden etter finanskrisen. Den er fortsatt for høy i en økonomi hvor aktiviteten akselererer og store budsjettutfordringer står foran oss.

I tillegg kommer den oppå dagens bruk av oljepenger, som er et resultat av for sterk vekst i oljepengebruken over hele forrige stortingsperiode, og deler av dem før det.

Til sammen betyr det at en betydelig mengde oljepenger vil skytes inn i norsk økonomi neste år.

Hvor mange milliarder oljepengebruken i statsbudsjettet ender på blir ikke klart før det legges fram klokka ti i dag, men ifølge DNs kilder skal veksten ligge på rundt seks milliarder 2018-kroner. Det tilsvarer en oljepengebruk på mellom 227 og 232 milliarder, alt etter hvordan Finansdepartementet anslår prisveksten. Ifølge NTB skal den endelige oljepengebruken ligge på 231,1 milliarder.

Ender den så høyt som lekkasjene tilsier, blir det på et nivå som ikke tillater særlig mye høyere bruk av oljepenger de kommende åra, selv om oljepengebruken fortsatt ligger under handlingsregelen. Allerede neste år blir den tøffere å holde. Regjeringen Solberg har aldri lagt fram et statsbudsjett med så lav vekst i oljepengebruken. Det er noe de må bli vant til.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.