Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Olje

Regjeringen bruker oljepengene smart

Oljefondet er nær doblet, handlingsregelen senket og pengebruken er moderat.

BÆREKRAFTIG: Det viktigste målet for oljepengebruken er at den er bærekraftig over tid, skriver artikkelforfatteren. Tankeren på bildet laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
BÆREKRAFTIG: Det viktigste målet for oljepengebruken er at den er bærekraftig over tid, skriver artikkelforfatteren. Tankeren på bildet laster olje fra Goliat-feltet i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viktigste målet for oljepengebruken er at den er bærekraftig over tid. Derfor bør det glede Dagbladet at regjeringen i fjor brukte om lag 2,6 prosent av oljefondets anslåtte kapital. Dette er godt innenfor den nylig senkede handlingsregelen. Også for 2017 anslås det en moderat oljepengebruk, tilpasset den økonomiske situasjonen i landet.

Når man leser Dagbladets omtale av oljepengebruken, kan man få inntrykk av at oljefondet tappes år for år.

Sannheten er snarere at oljefondet nå ha passert 8000 milliarder kroner, en oppgang på 3300 milliarder siden regjeringsskiftet.

Til tross for en krevende flyktningkrise og det mest alvorlige oljeprisfallet på 30 år, har denne regjeringen brukt en langt mindre andel av oljefondet enn hva de rødgrønne presterte i åtte år, da oljeprisen var rekordhøy.

Sentralbanksjefen og flere andre økonomer peker nettopp på denne aktive bruken av finanspolitikken som en viktig årsak til at «vinteren ble mildere enn antatt» – og at ledigheten nå er på vei ned, mens veksten er på vei opp.

Det er et paradoks at Dagbladet argumenter for mindre oljepengebruk, samtidig som de klager over at ledigheten ikke har gått mer ned. De viser dermed en manglende forståelse for finanspolitikkens betydning i motkonjunkturer. Og i motsetning til tidligere regjering har vi i tillegg brukt oljepengene i langt større grad på kunnskap, samferdsel og vekstfremmende skattelettelser.

Dette er en smart oljepengebruk, for økt vekst og lavere ledighet i norsk økonomi.