Regjeringen bryter pensjonsforliket

Kan få alvorlige konsekvenser for alle ansatte i offentlig sektor.

TJENESTEPENSJON: Arbeidsministeren og regjeringen stengte 3. mai døra for forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene om ny offentlig tjenestepensjon, skriver forfatteren. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TJENESTEPENSJON: Arbeidsministeren og regjeringen stengte 3. mai døra for forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene om ny offentlig tjenestepensjon, skriver forfatteren. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsministeren og regjeringen stengte 3. mai døra for forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene om ny offentlig tjenestepensjon. Oppgjøret i staten er derfor hos riksmekleren, og resultatet kan bli en omfattende streik blant annet innen politiet, universiteter og høgskoler og Den norske kirke.

Årets tariffoppgjør i staten handler ikke først og fremst om hvor mye penger som skal fordeles. Unio har levert nøkterne økonomiske krav. Ett av de sentrale spørsmålene er forhandlingsrett på pensjon.

Det er pensjonen medlemmene skal leve av når de trer ut av et langt yrkesliv, og som er deres oppsparte rettighet etter mange år i fellesskapets tjeneste, som politifolk, forskere eller sykepleiere. Den offentlige tjenestepensjonen er en sentral del av de offentlig ansattes lønnsvilkår, utviklet gjennom hundre år.

Det er derfor det er så uakseptabelt for oss når regjeringen vil frata oss vår forhandlingsrett for endringer i pensjonsvilkårene for våre medlemmer. Også Unio ser behovet for endringer i tjenestepensjonsordningene, men som hovedorganisasjon for 340 000 medlemmer kan ikke vi gi fra oss retten til å forhandle om disse endringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer