NÆRINGSMINISTER: Erna bør gjøre Michael O’Leary til ny næringsminister. Privat sektor vet alltid best.
 Foto: Reuters / NTB Scanpix
<div><br><div><br></div></div>
NÆRINGSMINISTER: Erna bør gjøre Michael O’Leary til ny næringsminister. Privat sektor vet alltid best. Foto: Reuters / NTB Scanpix


Vis mer

Regjeringen burde sende Trine Skei Grande til Irland for å si unnskyld. Med båt

Når et flyselskap som til vanlig ikke klarer å legge ned ryggen på flysetene greier å legge ned Rygge, er det alvor.

Meninger

Ryanair hadde ikke noe valg. Med en flyseteavgift på 80 kroner er det ikke lenger lønnsomt å drive flyselskap i Norge. Eller det vil si på Rygge. Det er fortsatt lønnsomt for Ryanair å fly til Haugesund og Torp. Men ikke til Rygge.

Vi burde alle takke Ryanair. At de i det hele tatt har holdt ut med oss. Det er kun ildsjelen Michael O'Learys brennende ønske om å skape arbeidsplasser som har gjort at Ryanair har orket å drive i Norge. Norge er en av de mest utakknemlige markedene i luftfarten. Vi har det nesthøyeste bruttonasjonalproduktet i hele Europa. Og vi er den befolkningen som flyr mest per innbygger i hele Europa. At et selskap som i 2016 hadde et overskudd på skarve 1.24 milliarder euro, en vekst på kun 43 prosent fra i fjor, våger å fly i et så ugjestmildt marked må sees på som ren veldedighet.

La meg lære dere litt om bedriftsøkonomi. Ryanair er avhengig av markedet. Og markedet er jo oss. Og vi har ikke råd til 80 kroner ekstra per flytur. Det er like mye som en øl! Og ølen er jo alt for dyr i Norge. Skjønner dere? Dette er enkel matematikk.

Det er kun en ting som gjelder for Ryanair. Å skape arbeidsplasser. De er så opptatt av å skape arbeidsplasser at de har blitt dømt for brudd på arbeidslovgivning over hele Europa. Venstre, derimot, ønsker å ødelegge arbeidsplasser ved å innføre en miljøavgift på den mest klimafiendtlige transportmetoden. At de i tillegg har frekkhet nok til å gjøre dette i 2016, et år som bryter alle varmerekorder og dermed påfører flyselskapene ekstrakostnader forbundet med air conditioning, er nærmest ikke til å tro.

Har Venstre satt ny Norgesrekord i arroganse? Ikke vet jeg, men jeg kan godt ringe Nettavisens blogger Jarle Aabø og spørre. Han vet.

Jeg skjønner at folk er fly forbanna. Vi vil jo for alltid miste muligheten til å tro at vi har betalt 49 kroner for en storbyferie, for så å ryke på tretten ekstrautgifter på tilsammen 900 kroner i løpet av innsjekkingen og ende opp i et flysete som ikke kan lene seg tilbake med en varm ølboks til 79 kroner i den ene hånda og mikrobølgeovnmat som smaker som et grunnstoff med altfor høyt atomnummer i den andre.

At regjeringen lot seg true av Venstre til å innføre denne avgiften er en skam. Men det er ikke for seint å snu, Erna! Det første du bør gjøre er å fjerne avgiften i revidert budsjett. Det neste du bør gjøre er å gjøre Michael O'Leary til ny næringsminister. Privat sektor vet alltid best. Også i politikken. Det tredje du bør gjøre er å sende Trine Skei Grande til Irland for å si unnskyld. Med båt.

Apropos, å ta imot tusenvis av båtflyktninger som rømmer fra krig, det skal vi liksom ha råd til. Men å la vanlige folk ta seg en fotballtur med gutta i ny og ne, det skal plutselig koste 80 kroner ekstra. Det er et overgrep mot enkeltmennesket.

Når et flyselskap som til vanlig ikke klarer å legge ned ryggen på flysetene sine greier å legge ned Rygge flyplass, da er det alvor. At hundrevis nå mister jobben har ingenting med Ryanair å gjøre. Det er Venstre sin skyld.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.