KOMMENTARER

Sentralisering:

Regjeringen burde sentralisert enda mer

Skikkelig sentralisering.

BY MOT LAND: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hamrer ofte løs på statsminister Erna Solberg (H) om sentralisering. Han har rett i situasjonsbeskrivelsen, men tar feil om problemet. Foto: NTB Scanpix
BY MOT LAND: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hamrer ofte løs på statsminister Erna Solberg (H) om sentralisering. Han har rett i situasjonsbeskrivelsen, men tar feil om problemet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

By og land-konflikten har alltid vært sentral i defineringen av det politiske Norge. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum bruker denne skillelinjen for alt den er verdt, og hamrer løs på regjeringens reformer med harde slagord mot sentralisering. Han har selvsagt rett i at Erna Solbergs regjering sentraliserer, men det er langt fra så ille som Vedum skal ha det til. Vi kunne nemlig fått sterkere lokaldemokrati og mer effektiv styring ved å sentralisere enda mer.

Regjeringen har en superminister med hovedansvaret for den viktigste formen for sentralisering i denne perioden: Jan Tore Sanner. Kommunal- og moderniseringsministeren har hatt ansvar for regjeringens store prestisjeprosjekt, kommunereformen. Det har gått sånn passe.

Prosessen var dårlig planlagt, halvparten av kommunene hadde folkeavstemning før de økonomiske insentivene var klare og ingen visste hva de egentlig tok stilling til. For et år siden lå reformen an til å ende som fiasko, med noen få titalls kommunesammenslåinger til en kostnad av flerfoldige milliarder kroner. Det siste året har derimot Sanner vært tett på prosessen og sørget for en rekke historiske vedtak som gjør at antall kommuner nå blir det laveste siden formannskapslovene ble innført. Det kunne vært flere sammenslåinger om prosessen var bedre fra start, men vedtakene er solide og tvangssammenslåingene så godt begrunnet at det skal mye til for at de oppheves selv om Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil åpne for det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer