DEBATT

Olje og klima

Regjeringen driver uansvarlig gambling med fellesskapets ressurser

Tord Liens oljeretorikk er gått ut på dato, mener Truls Gulowsen i Greenpeace

OLJEUTVINNING: Goliat-feltet utenfor Hammerfest er det første oljefeltet som kommer i produksjon i norsk del av Barentshavet. Oljen produseres om bord og sendes med tankere til Europa.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
OLJEUTVINNING: Goliat-feltet utenfor Hammerfest er det første oljefeltet som kommer i produksjon i norsk del av Barentshavet. Oljen produseres om bord og sendes med tankere til Europa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Oljeminister Tord Lien blåser av vår advarsel om ukritisk gambling med Norges felles midler. Skremmende nok vil han fortsette å dekke mesteparten av oljeselskapenes risiko ved leting og utbygging av verdens dyreste oljefelt langt nord i Barentshavet over statsbudsjettet, uten analyse.

Truls Gulowsen. Foto: Greenpeace
Truls Gulowsen. Foto: Greenpeace Vis mer

Lien underslår at problemet ikke bare reises av oss, men også av sentrale finansaktører som Nordeas Thina Saltvedt, som senest for få dager siden presenterte sin langsiktige oljeprisprognose: fallende fra 2018 og utover.

Hovedgrunnen er at fornybar energi og elektriske transportløsninger konkurrerer direkte med olje som drivstoff, og at utfordringen er økende, blant annet på grunn av Kinas klimapolitikk.

Også oljeprofessor Klaus Mohn har påpekt at det er bekymringsverdig at regjeringen ikke benytter seriøse oljeprisanalyser som grunnlag for oljepolitikkens påstander om lønnsomhet.

Får Saltvedt rett om framtiden, vil de aller fleste utbygginger i Barentshavet aldri gi skattegevinst.

Regjeringens støtteparti Venstre har reform av oljeskattesystemet som et sentralt programpunkt av samme årsak.

Det er useriøst om Tord Lien og regjeringen ikke forholder seg til slike perspektiver med annet enn tom retorikk om hva som virket før.

Med dagens skattemodell tar A/S Norge langt over 80 prosent av den økonomiske risikoen ved leting og utbygging nord i Barentshavet. Dette kan utgjøre flere hundre milliarder, og pengene vil kun komme tilbake i form av oljeskatt på grunnrenten etter at oljeselskapenes kostnader til utbygging og drift er dekket. Hvis de blir dekket.

Den mulige inntekten ligger langt fram i tid, og framstår i dag som stadig mer tvilsom, særlig for krevende felt i svært sårbare arktiske områder, svært langt fra land, i områder uten petroleums-infrastruktur og med ekstreme miljøutfordringer.

Det Lien gjør, er derfor uansvarlig gambling med fellesskapets ressurser.

Vi håper på mindre arroganse fra regjeringens øvrige medlemmer. I en situasjon med lavere oljepris, fornybar energi i vekst og en Parisavtale som sier verden må bli fossilfri om få tiår, er det trist om Norge skal fortsette å kaste gode penger etter nye og stadig dårligere fossilprosjekter bare fordi det lønte seg i gamle dager.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer