Forlater Frp regjeringen?

Regjeringen er i krise

KrF og Venstre kan få mer og etterlengtet plass i regjeringen uten Frp. Men med Frp som gisseltaker i Stortinget, risikerer borgerlig side å gå i beina på seg selv i lang tid framover.

Skjør konstellasjon: Regjeringen Solberg. Her på budsjettkonferanse ved Hurdalssjøen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Skjør konstellasjon: Regjeringen Solberg. Her på budsjettkonferanse ved Hurdalssjøen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Meninger

Statsminister Erna Solbergs (H) firepartiregjering er i store vanskeligheter. Selv om hun omsider fikk sin flertallsregjering, hoster og harker det i maskineriet.

Et av problemene er fraværet av en høyere himmel over regjeringsprosjektet. Allerede fra starten av framsto de fire partiene som en skjør samling av tidvis motstridende politiske prosjekter. Venstre vil noe annet med landet enn Frp. KrF noe annet enn Venstre. Høyre har hånden på rattet, men sliter med at regjeringspartnerne ofte vil tråkke på bremsen og gassen på en og samme tid.

Og når regjeringen først er enige om noe, risikerer de at Frps stortingsgruppe står som trafikkpoliti med stoppskilt i veibanen.

I seks år har Solberg vært en sterk og samlende kraft på borgerlig side. Regjeringen har overlevd interne kriser før, og kan gjøre det igjen.

Redningsaksjonen er imidlertid blitt mer krevende enn tidligere ettersom samtlige partier utenom Høyre er hardt skadet. Venstre leverer meningsmålinger på 1-tallet, og KrF har slettes ikke fått den starten de kanskje drømte om da de gikk inn i regjeringen.

Verst er det likevel for Fremskrittspartiet. Siv Jensen & co. var allerede før bompengeopprøret truet av Senterpartiets sterke posisjon. Nå ligger de an til å få drøye sju prosent i kommunevalget. Den ferske konkurransen fra protestpartiet mot bompenger, er så krevende at partiet flere steder faller fra hverandre.

Etter ukas krisemøte om bompenger i Frp, ser det ut til å åpne seg enda flere fronter for partiet. Listen med krav som ble vedtatt av Frps landsstyremøte er i grove trekk allerede avvist av KrF og Venstre. Ingen av partiene pisker opp stemningen, men har liten interesse av å vike. Blir de gitt valget, ønsker nok begge å beholde Frp i regjeringen, men det at de ikke strekker seg særlig mye lenger enn de allerede har gjort for å få det til, viser at en mulig regjeringskrise kan stå på trappene. Både KrF og Venstre gikk tross alt til valg på en regjering uten Siv Jensen og Sylvi Listhaug.

Frp-exit kan bety mer plass og en ønsket sentrumsvridning for KrF og Venstre, men blir ikke nødvendigvis så gunstig som det høres ut som. De vil fortatt trenge støtte fra andre partier for å få flertall i Stortinget, og kan neppe vente seg særlig drahjelp fra venstresida. Med Frp som gisseltaker, risikerer borgerlig side å gå i beina på seg selv i lang tid framover.

Hvis de kommer helskinnet ut av de forestående valgene i 2019 og 2021, selvfølgelig. Gjør de ikke det, er det tilbake til tegnebrettet for de gule- og petroleumsblå partiene i norsk politikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.